Ще се пребори ли България с корупцията някога? Този въпрос

...
Ще се пребори ли България с корупцията някога? Този въпрос
Коментари Харесай

Как се борим за върховенство на правото - случаят Пеевски

Ще се пребори ли България с корупцията в миналото? Този въпрос стана изключително настоящ след оповестението на мониторинговия отчет на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за съдействие и инспекция. Основното умозаключение в него буквално е следното: " Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от условията е изцяло изпълнено, остава опцията с продължаваща политическа воля за промяна България да извърши предписанията и по този начин да извърши упованията на Механизма за съдействие и инспекция в близко бъдеще ".
Именно това изречение раздели на две оценките за отчета. Защитниците на едната позиция видяха доста позитивизъм, тъй като Европейска комисия вижда опция за прогрес и не ни слага нови условия, до момента в който бранителите на другата позиция са безапелационни, че Брюксел за следващ път в прав текст ни споделя, че не вършим нищо, защото няма изпълнена нито една рекомендация от 17-те, които Европейска комисия ни насочи през януари тази година.
В светлината на новия мониторингов отчет, една от най-безкомпромисните позици е тази на Гражданско придвижване " Боец ". Във Фейсбук, организацията разгласява документи, с които демонстрира по какъв начин правораздаването в България не желае да проверява депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.
В началото на 2016 година " Боец " подава сигнал до прокуратурата, с който желае държавното обвиняване да ревизира от кое място Пеевски е взел пари за пазаруването на разнообразни активи, в това число " Техномаркет ", дял в " Булгартабак ", както и вестниците " Телеграф ", " Монитор ", " Политика ", " Меридиан мач ". Следва отговор от Софийска градска прокуратура (СГП), че събитията за това са към този момент тествани още през 2014 година (?!) и няма съображение да се прави нова инспекция. При подаването на декларация пред Сметната палата за 2016 година, което става почти година и нещо след подаването на сигнала на " Боец ", положението на Пеевски е неимоверно увеличено – единствено по банкови сметки той има над 71 хиляди лв., съвсем 18 хиляди евро и 17,5 хиляди щатски $.
" Боец " се жалва поради отхвърли и пред Апелативна прокуратура-София, само че от там отвръщат, че е правена инспекция от СГП и няма причина да се прави нова. От КОНПИ пък споделят на " Боец ", че инспекция за нелегално добито имущество не може да бъде стартирана след цивилен сигнал, откакто Конституционният съд през 2012 година не разрешава тази опция, обявявайки за противоконституционни текстове в Закона за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество. " Боец " праща сигнал до правосъдното министерство, само че от там показват, че нямало заведени каузи против Пеевски в чужбина, тъй като по закон трябвало да каже на КОНПИ, в случай че против български жител е заведено произвеждане или има присъда в чужбина за нелегално добито имущество. Срещу депутата от Движение за права и свободи нямало такива, само че не е обиден въобще въпроса за произвеждане в България.
В този знаков случай цялата държавна машина е впрегната с цел да брани своят стопанин - Делян Пеевски, заключва ръководителят на " Боец " Георги Георгиев.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР