Ще се мре яко - с тази реплика приключи интервюто

...
Ще се мре яко - с тази реплика приключи интервюто
Коментари Харесай

4650 трупа по-късно: Чувства ли се поне малко отговорна Бенатова за обезглавяването на НОЩ?

Ще се мре крепко - с тази имитация завърши изявлението на Миролюба Бенатова с ген. Венцислав Мутафчийски през май 2020 година, когато той беше лицето на битката с ковид и събираше всички негативи на позицията.

С тази имитация бе срутен освен персоналният му престиж, само че и престижът на управляващите в битката с пандемията, когато имахме късмет да я задушим в зародиш.

Когато специалистите към момента отгоре-отгоре водеха парада, а не бяха изместени от политическата власт, която се уплаши от известността на генерала и употребява комфортния и напълно инцидентен пресечен разпит , с цел да го замете под килима.

Тогава случаите в страната бяха общо 2500, а умрелите едвам 140. България се гордееше, че е измежду водещите страни в битката с пандемията. До през днешния ден разболелите се публично са 160 000, умрелите 4650* , а България е преди всичко на континента по умряли и болни от глава на популацията и измежду челните места на планетата.

В тази връзка се чудя – осъзнава ли Бенатова какво стори тогава? Чувства ли се най-малко малко виновна за обезглавяването на щаба? Ще се извини ли?

Помня по какъв начин авансово беше пуснат дребен откъслек от края на изявлението, където ген. Мутафчийски декларира: „ Очаквам да измрат доста хора! Яко да измрат! “ Изрод, безусловно говедо, нали? Нацията се настрои против Доктор Смърт , каквото название му се лепна.

Но какво беше журналистическото на изявлението? Няколко дни по-късно излезе целият диалог от близо час и половина и картинката беше напълно друга, само че надали прекалено много хора са си създали труда да го изгледат:

– 00:01:15 , Мутафчийски съобщи, че решенията на държавното управление – положителни или неприятни – се въздействат освен от НОЩ, а от политически претекстове. Това като че ли не провокира интерес в ответната страна, която бе твърдо решена да придвижи цялата виновност за протичащото се в страната върху генерала;

– 00:04:15 , Мутафчийски декларира, че обществото необятно подценява заплахата от КОВИД или даже счита, че подобен вирус няма. Благодарение на ограниченията на държавното управление обстановката е била овладяна. Никакъв насрещен интерес, а в противен случай – гледище за неуспех и пропуски в системата;

– 00:07:02 , Мутафчийски отбелязва, че инфекциозните отделения в регионални лечебни заведения са закрити и това е проблем в битката с вируса – липса на интерес в ответната страна за какво е станало така;

– 00:26:56 , след взаимно единодушие, че старческите домове у нас не са се трансформирали в огнища както домовете в редица европейски страни – той бе запитан няколко пъти за какво е имало късна реакция в предпазването им;

– 00:36:00 , може би пети следващ път е заложен въпросът за какво системата у нас се е провалила, откакто и генералът, и обстоятелствата тогава говореха за успех;

– 00:45:03 , Мутафчийски непосредствено съобщи: „ Аз знам какво ще изрежете, ще стане една супер гнус това, което ще извършите “ . Щом е знаел, че ще бъде опетнен, тогава за какво се е съгласил да организира изявлението и дали въобще е имал избор?

Веднага по-късно изяснява, че е предотвратил осъществяването на бизнес скица за бързи проби, която е щяла да ощети българските данъкоплатци с 500 милиона лв. , само че Бенатова вместо да задълбае в тематиката, просто се отхвърли след едно неенергично „ кой стои зад нея “, на което не беше отговорено.

И по този начин час и двадесет и три минути подигравка, провокация, опити за изопачаване на истината, спирания и спекулации, които биха опънали нервите на всеки разумен човек.

Никъде до момента не бях виждал толкоз остро изявление против Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Волен Сидеров и стотиците други корумпирани, некадърни и искрено зловредни политици и бюрократи, които заслужават в пъти повече да бъдат разпънати словесно на кръст.

Поне 20 сътрудници, с които съм разговарял по тематиката до момента, са на същото мнение – беззъбата публицистика е жалка, скучна, безполезна, само че освирепялата и преднамерена публицистика, на която станахме очевидци, също не е образец за подражателство.

Но задачата беше реализирана – генералът кибритлия най-после се подпали. След час и половина тормоз – не изявление – той просто избухна, а Бенатова изкриви обстоятелствата, с цел да се покаже почтена жертва на един самозабравил се кавгаджия .

Миролюба Бенатова е емблема на българската публицистика с триумфи и въздействие, за които аз и доста други сътрудници единствено можем да мечтаем, че ще реализираме. Именно поради това към този момент толкоз месеци ме гложди дискредитирането на Мутафчийски**. И то не толкоз поради самата персона на генерала, а поради големия удар, който беше нанесен върху битката с КОВИД.

Излишно е да питаме няколко месеца по-късно кой бе прав, само че оттук нататък всяка дума на Доктор Смърт, НОЩ и здравните управляващи биваше вземана на майтап, посрещана с съмнение и злост . Това изявление беляза началото на неуспеха на българската публицистика в битката с ковид, за който ще си приказваме идните дни (редом с неуспеха на политиците и обществото ни).

Провал, който коства хиляди човешки животи, неизмерими здравни и стопански вреди. Да признаеш личните си неточности изисква храброст и мъдрост, които величията в родната публицистика (а и във всяка друга сфера) рядко са склонни да демонстрират. Може да е неприятно и даже нездравословно в кратковременен проект, само че точно върху способността ни за самокритичност, искреност и погрешимост се построява същинското достолепие.


–––––––––––––––––
*Бройката непрекъснато пораства.
**Без да отхвърлям неговите действителни негативни черти, демонстрирани обществено, в това число по време на изявлението, само че дано и тогава се замислим до каква степен нашият фитил би се скъсил, в случай че в продължение на седмици всеки ден се сблъскваме първо с Бойко Борисов, а след това с Ива Николова и то преди обяд.

Коментар на Калоян Константинов,
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР