Ще похапвате по-малко след тренировка, ако я възприемате като приятно

...
Ще похапвате по-малко след тренировка, ако я възприемате като приятно
Коментари Харесай

Нагласата към тренировката влияе върху теглото

Ще похапвате по-малко след подготовка, в случай че я възприемате като прелестно занятие, а не като тежък труд. Няколко проучвания от университета Корнел демонстрираха по какъв начин усещането на човек въздейства върху апетита и приема на калории.

Учените бяха подтикнати да създадат опитите след недоволства от бегачи, че не могат да отслабнат с джогинг. Защо? Това постоянно се дължи на обстоятелството, че новобранците спортисти употребяват доста повече калории, в сравнение с изразходват за тренировките. Те считат, че упражненията им дават правото да ядат повече.

За да ревизира тази догадка, създателят на проучването Брайън Уонсинк и сътрудниците му помолиха две групи от хора да се разхождат из кампуса на университета за половин час. На едната група беше казано, че това е подготовка. На втората група, която имаше същия маршрут, беше казано, че по този метод те могат да се разтоварят и да слушат музика. След това субектите бяха отведени на бюфет и помолени да изберат напитка и десерт – кола и пудинг или вода и ябълково пюре. Участниците в двете групи не отхвърлят пиво или десерт, само че тези, които „ са изпълнявали подготовка “, употребяват приблизително 134 калории (избирайки напитка и пудинг), а тези, които „ вървят за наслаждение “ употребяват приблизително 98 калории. С други думи, възприемането на половин час натоварване като „ подготовка “ усилва приема на калории на субектите с съвсем 50%.

Изследователите организираха и изследване измежду участниците в щафетен маратон. Всеки бегач пробяга отдалеченост от 5 км, 10 км или 7,2 км. След финала състезателите бяха помолени да проведат анкета, в която трябваше да изберат дали им харесва бягането или надпреварата е изглеждало като сложна работа. След това бяха помолени да изберат бонбон (считан за нежелана храна в проучването) и блокче от зърнени храни (считан за релативно здравословна диета в проучването). Статистическият разбор сподели, че бегачите, които се радват на бягането, са по-склонни да избират блокче от зърнени култури, в сравнение с тези, които не се радват на бягането.

От резултатите от проучването създателите заключават, че преди всичко е належащо да се извърши просветителна подготовка и да се изясни на хората с какво би трябвало да се хранят след подготовка. Второ, самите спортисти би трябвало да се отнасят към тренировките повече като към развлечение, в сравнение с като към обвързване. Изследователите допускат, че гледането на филми или музика по време на тичане на бягаща пътека може да помогне.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР