Ще имаме по-ясна картина по отношение на възможното прекратяване на

...
Ще имаме по-ясна картина по отношение на възможното прекратяване на
Коментари Харесай

Турция очаква по-ясна картина за прекратяването на огъня в Украйна напролет

Ще имаме по-ясна картина във връзка с вероятното преустановяване на огъня в Украйна или за връщане към договаряния напролет на 2023 година Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на 8-ия конгрес " Средиземноморски разговор " в Италия.

Той акцентира, че Анкара ще продължи да поставя старания да притегли Киев и Москва на масата за договаряния , с цел да могат двете страни да реализират спокойно съглашение.

" на украинска територия. Затворихме проливите за съветски кораби ", напомни Чавушоглу.

Турция, която поддържа близки връзки както с Москва, по този начин и с Киев, се преглежда от мнозина като евентуален медиатор в украинския спор. Анкара е единствената членка на НАТО, която не е наложила масирани наказания на Москва , а Ердоган се среща постоянно с Путин. В същото време Турция непосредствено осъди експанзията на Русия против Украйна, доставя на Киев бойни дронове " Байрактар " (и ), а също по този начин затвори Босфора за прекосяване на съветски военни кораби към Черно море.
 Путин уверил Ердоган, че желае да приключи спора в Украйна допустимо най-скоро
Путин уверил Ердоган, че желае да приключи спора в Украйна допустимо най-скоро

Турският президент не е предложил на Путин да провежда договаряния със Зеленски

През месеците на украинската война Ердоган съумя да реализира прочут триумф в ролята на медиатор сред страните. През септември администрацията на Ердоган, в това число петима командири от бранителите на Азовстал.

Преди това Ердоган, дружно с Организация на обединените нации, бе една от страните в договарянията за деблокиране на износа на украинско зърно от южните пристанища на Украйна . Москва и Киев се съгласиха на договаряния в Истанбул, вследствие на които бяха подписани съглашения за основаване на кулоар от украинските пристанища през Черно море до Турция и по-нататък до друга дестинация. 

Освен това в Истанбул сред делегациите на Русия и Украйна, на които се твърдеше, че е реализиран пробив и даже се заприказва за спокойно съглашение, само че до такова не се стигна.
 Турция чака договаряния сред Русия и Украйна в някакъв миг
Турция чака договаряния сред Русия и Украйна в някакъв миг

Путин желае нова договорка със Запада
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР