Камиони чакат около 24 часа на ГКПП Видин, за да

...
Камиони чакат около 24 часа на ГКПП Видин, за да
Коментари Харесай

Превозвачи: На границите се чака с дни, държавата абдикира и губи милиарди

Камиони чакат към 24 часа на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Видин ", с цел да влязат в Румъния. Проверките на границата се бавят, а това основава напрежение, декларират от Съюза на интернационалните превозвачи.

" За тази запушалка приказваме години наред, ясно е, че  решението е взаимно сред българската и румънската страна.  Когато един камион напуща страната ни, нашите контролни органи няма какво толкоз да му гледат. По-голямата и по-тежката инспекция се пада на страната, в която влиза, т.е. Румъния. Тази опашка обаче стана доста по-голяма и доста по-осезаема. В сряда вечерта отвори новият буферен паркинг ", каза  Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в студиото на " България заран ".

По думите му буферните паркинги са основани, тъй като страната абдикира от отговорностите си.

" Те би трябвало да са с задоволителен потенциал, с цел да могат да поемат всички камиони.  Буферният паркинг е частен и е обикновено всеки частник да си търси своето.  Организацията е направена по този начин, че буферният паркинг не може да бъде заобиколен. Изключително доста страдат хората в района, които имат ведомствени паркинги. Той се заплаща еднократно на вход.  Паркингът е единствено мотив, с цел да обърнем внимание на същинския проблем ", добави Димитров  в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него същинският проблем е прекосяването през границите.

" Този проблем не е единствено при Видин, имаме проблеми на границите с Русе и Турция. В Турция се чакат сред 2-3 денонощия, стигнали сме и до 5. Давали сме решения за всяка една от тези граници. На границите има доста инспекции, които се правят, само че изрично мястото им не е там.  Кантарите нямат място на границата. Най-елементарното - за какво таксата на " Дунав мост " не може да става онлайн?  Агенция " Митници " работят на едно гише. По отношение на румънския надзор още веднъж имаме кантар. Не само че везните са разнообразни, само че и резултатът е друг ", разясни гостът.

А румънските органи са единствените, които снимат къде е натоварена стоката, къде ще бъде разтоварена.

" От румънска страна се правят и инспекции за мигранти. Това всичко бави. Ясно би трябвало да се разбере, че би трябвало да има диалози с румънците и те да бъдат на високо равнище.  България би трябвало да впрегне сили и дипломация, с цел да се откри решение на този проблем , тъй като в случай че превозвачите губят по 200 млн. на година на тази граница, то българската стопанска система губи милиарди ", безапелационен е представителят на Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Димитър Димитров е на мнение, че  договарянията сред двете страни би трябвало да бъдат сложени на масата  и да е ясно по кое време уговорките ще бъдат изпълнени.

" Последните месеци сме зачеркнали транспортното министерство, тъй като отново станахме пленник на някакви игри. И махме поети задължения от ден първи от новия остарял министър , той ни даде обещание няколко пъти, че ще събере на едно място Агенция " Митници ", " Гранична полиция " и АПИ и че ще приказваме за проблемите. Но такава среща не се е осъществила. Това министерство не работи, то е абдикирало. Занимаваме с покупката на хеликоптери, влакове, никой не се занимава с автомобилния превоз ", настоя той.

Димитров акцентира, че пакет " Мобилност " е станал нарицателно за проблемите на превозвачите в Европа.

" Много от нещата за българския бизнес зависят от Европа. Факт е, че в последните години от ден на ден евродепутати се ангажират с тази тематика и получават експертиза. Не сме съгласни с тиражираните в последно време мнения, че липсва експертиза, в противен случай ", означи гостът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР