Ще има ли структурна реформа на Висшия съдебен съвет и

...
Ще има ли структурна реформа на Висшия съдебен съвет и
Коментари Харесай

Какви са позициите на партиите за промените в Конституцията?

Ще има ли структурна промяна на Висшия правосъден съвет и по какъв начин ще се дефинират служебните кабинети.

Депутатите гледат на първо четене предложенията за промени в Конституцията.

Те са импортирани от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Вижте още в директното включване на Милена Кирова.

" Най-важното в тази Конституция и смяната ѝ е правосъдната промяна. Това, което години наред се говореше за разделянето на съвета, за повече съдии, за по-малко прокурори, по-малко политика. За 3 март видях напрежението в обществото - няма да го поддържа ", съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Записано е в този момент, само че сред първо и второ четене ще го променим. 5 години - това е нашето условие, с цел да подкрепим Конституцията. Ако някой желае повече мандати за основния прокурор, ние няма да подкрепим Конституцията ", добави Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

" Ние би трябвало да решим казуса за прокуратурата - по тази причина да имаме една деполитизирана, самостоятелна, отчетна демократично и ефикасна прокуратура. И намирането на вярното решение при разглеждане на модела на служебните кабинети, тъй че да не разрешаваме възникването на сходни президентски режими на ръководство на страната ", разяснява Христо Иванов от ПП-ДБ.

" Никога няма да подкрепим висши държавни политически постове да се заемат от хора с двойно поданство, тъй като това значи, че българските ръководители и държавници ще служат на двойни ползи. Какъв ви е резултатът - кюлчетата и Барселонагейт са закрити на Борисов, а през вчерашния ден и делото на Кирил Петков за двойното поданство прекъснато. Еми вие си постигнахте задачата - пералнята работи няколко месеца ", съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Това е Конституция за един човек или в най-хубавия случай за няколко души. Не ни харесва президентът да вземем за пример - ами окастряме му пълномощията във връзка с служебния кабинет, назначението на висшите съдии, за регулаторите. Не ни харесва основния прокурор - ами добре ще го създадем нещо като церемониалмайстор на прокуратурата ", сподели още Гроздан Караджов, народен представител от " ИТН ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР