Ще бъде обявен открит публичен конкурс за длъжността изпълнителен директор

...
Ще бъде обявен открит публичен конкурс за длъжността изпълнителен директор
Коментари Харесай

Сава Драгунчев поема НФК до избора на нов директор

Ще бъде разгласен открит обществен конкурс за длъжността изпълнителен шеф на националния фонд " Култура " (НФК). Решението е на управителния съвет на НФК по отношение на освобождение на длъжността на досегашния изпълнителен шеф.

До привършване на процедурата по желание на изпълнителен шеф УС на НФК избра функционалностите му да поеме Сава Драгунчев, оповестяват от Министерството на културата (МК). По думите им решението за оповестяване на открит, обществен конкурс се взема за първи път в историята на действието на НФК, като сега се прецизира и процедурата по желание.

По време на вчерашното съвещание със заповед на министъра на културата е назначен и нов член на УС - Яна Генова.

Така, УС на НФК има опция да продължи дейната си работа, като на съвещанието през днешния ден одобри и резултатите по две от оповестените стратегии - " Мобилност " и " Награди за високи достижения на учащи в региона на културата”, допълват от МК. Резултатите ще бъдат оповестени на интернет страницата на НФК. Наградите за високи достижения целят да поощрят възпитаници от държавните учебни заведения по изкуствата и културата, както и студенти от висшите образователни заведения по изкуства. Традиционната стратегия " Мобилност " има за цел да подкрепи пътувания за участия в събития и представяния, които разпространяват обичайни и модерни форми на просвета и изкуство на интернационално и национално равнище.

Текущите и изключителните стратегии на НФК тази година са изключително огромни и са част от ограниченията в поддръжка за превъзмогването на отрицателните резултати от рецесията, подбудена от пандемията, и целят да подкрепят оптимално необятен кръг от български създатели и креативен организации, показват още от МК.

В оставащите съвещания до края на юли УС ще гласоподава резултатите от стратегиите, чието оценяване от експертните комисии е завършило.

НОВИТЕ ЛИЦА В НФК

Сава Драгунчев е лекар по театрознание и театрално изкуство. Завършил е актьорство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ, в класа на проф. Стефан Данаилов. Има магистратура по британска лингвистика от СУ " Св. Климент Охридски ", както и по интернационалните политически връзки и сигурност, и по макроикономика - също от СУ. Владее британски, френски, испански, съветски и италиански език. Освен работата в театъра, има опит като експертен оценител в разнообразни стратегии за подкрепяне развиването на културата, в това число и в НФК.

Яна Генова е експерт с няколко десетилетия опит в ръководството на интернационалните партньорски културни планове в Европа и в страните съседки на Европейски Съюз, а също и като съветник и откривател в областта на мениджмънта на културата и културните политики. Влиза в УС на мястото на предходния представител на МК Елена Николова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР