Ще бъдат положени максимални усилия за възможно най-бързото построяване на

...
Ще бъдат положени максимални усилия за възможно най-бързото построяване на
Коментари Харесай

Петков и Мицотакис: Интерконекторът трябва да е готов час по-скоро |

Ще бъдат положени оптимални старания за допустимо най-бързото изграждане на газовия интерконектор сред България и Гърция. Това увериха министър председателите на България и на Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис след двустранната си среща в София.

Газовата тръба трябваше да е подготвена до края на годината след следващото удължение на периода на строителството, само че и тази дата няма да бъде спазена поради мудните дейности на изпълнителя на плана. По проект доставките на синьото гориво за страната ни би трябвало да стартират от 1 юли, само че и това не е ясно дали ще се случи в точния момент. За страната ни планът е извънредно значим, тъй като посредством него страната ни ще може да внася газ от Азербайджан, който е в пъти по-евтин от този, който получаваме от Русия.

Това е първата аудиенция на гръцкия министър председател Мицотакис в България. В преговорния екип от българска страна участваха още финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, външният министър Теодора Генчовска и началникът на кабинета на Кирил Петков и представител на държавното управление Лена Бориславова.

" Изграждането на интерконектора навлиза в последния си стадий. Договорихме се и двете страни да положат старания този план да бъде приключен допустимо най-бързо ", сподели Мицотакис.

Той съобщи и че до няколко месеца тръбата трябвало да бъде приключена.

" Имаше забавяния, свързани с доставката на материали поради коронавирус пандемията ", посочи той.

Според гръцкия министър председател тези проблеми към този момент са отстранени.

" Беше наслаждение да приказваме по доста значими за района тематики. Това, което видях, е, че другарските ни връзки ще бъдат затвърдени и дружно ще можем да реализираме повече, изключително в бранша на общата инфраструктура, в енергетиката, в районната непоклатимост на задачите Балкани ", каза Кирил Петков.

По-късно през днешния ден Мицотакис ще се срещне и с президента Румен Радев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР