Шпаньолите, известни и като спаньоли, са испанска порода кучета, която

...
Шпаньолите, известни и като спаньоли, са испанска порода кучета, която
Коментари Харесай

Най-известни видове шпаньоли

Шпаньолите, известни и като спаньоли, са испанска порода кучета, която относително бързо е навлязла във Франция, Англия и Съединени американски щати. Те са ловен кучета, които за разлика от сетерите преследващи плячката си с високо вдигната глава, ориентирайки се по въздуха, душат следата по земята с ниско наведена глава.

Има доста типове шпаньоли, само че най-известните и публикувани са американският кокер шпаньол и британският кокершпаньол. Освен тях известни разновидности са френския бретон шпаньол, уелш шпрингер, кингс чарлс, фийлд, пикардийския шпаньол и други Ето обаче какво е значимо да знаете за американския и британския кокершпаньол:

1. Американски кокер шпаньол

Наследник на испанския шпаньол, тази порода е основана през 1840 г в Съединени американски щати за лов. Бързо става любим на своите стопани и стартира да се отглежда и като домашно куче, каквато роля продължава да играе и през днешния ден.

Има равен косъм освен по здравото си тяло, само че и по муцуната. Мъжките американски кокер шпаньоли могат да доближат височина до 40 см, а женските - до 37 см. Мъжките са и много по-тежки от женските екземпляри. Всички американски кокер шпаньоли държат опашката си паралелно на гърба. Идентифицират се като съвършен домакински любим, защото с изключение на предани са и доста любвеобвилни. Единственият им минус е, че като дребни са много палави и непослушни;

2. Английски кокер шпаньол

 Английски кокер шпаньол

Този изтънчен представител на шпаньолите също се е трансформирал от ловно куче в желан домакински любим. В родината си обаче продължава да е употребен всеобщо и за лов. По-едър е от американския кокер шпаньол, като мъжките екземпляри доближават височина от над 43 см, а женските са към 41- 42 см.

В взаимозависимост от размера на британския кокер шпаньол тежестта му може да варира сред 11 и 13 кг. Козината на тези представители на шпаньолите е блестяща, само че не доста дълга. Предпочитани са за лов, защото се поддават доста добре на дресиране, а и имат чудесно подушване. И те, както и американските кокер шпаньоли, се привързват мощно към стопаните си и са доста предани.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР