Маститът представлява специфично заболяване на кравите, което се изразява във

...
Маститът представлява специфично заболяване на кравите, което се изразява във
Коментари Харесай

Мастит при кравите

Маститът съставлява характерно заболяване на кравите, което се показва във инфектиране на млечната жлеза. Маститът поражда под въздействие на разнообразни фактори – положението на самото животно, околната среда, външни причинители. Ако нездравословното въздействие на тези фактори утежни защитните сили на кравата, млечната жлеза става податлива към разнообразни болести.

Причинителите на заболяването главно са Esherichia coli, Staphylococcus aureus и Streptococcus uberis. Те минават през млечните канали на вимето, навлизат в жлезистата тъкан и там стартират да се развъждат.

Всяка крава има друга съпровителна мощ, която се трансформира с времето и зависи главно от възпаления на матката, следродилни затруднения, стомашно-чревни разстройства и други В преклонна възраст провалите от мастита са по-големи, а честотата на инфекцията се усилва.

Опасност от зараза имат крави с провиснало виме, болесттите на кожата на вимето предизвикват неприятно млекоотдаване и също покачват риска от мастит.

През първите и последните седмици от лактацията кравите са с нараснала предразположеност към мастит. Други рискови фактори за мастит са погрешно хранене, проблеми в обмяната на веществата, намаляване на общите съпротивителни сили.

Заразяването с бактериите става по няколко съществени метода. Това са директното нахлуване на мляко, което съдържа бактерии от инфектираната част на вимето; нахлуване на бактерии през каналчетата на вимето в интервалите сред обособените доения и по време на така наречен сухостоен интервал (през зимата, когато животни се хранят със сено и не излизат на паша).

 Болести при кравите

Източникът на причинителите на мастит е инфектирана млечната жлеза. Възможно е тя да се инфектира от ръцете на дояча, от млечни съдове, от мръсна забрадка за вимето.

Инфекцията може да се получи и от контакт с разнообразни бактерии от местата за развъждане, от мухи, комари и други Като съществени причинители на мастит могат да се обобщят неточности в доенето, неприятно хранене, нередовен доилен уред.

В началният етап на мастита се нарушава кръвообращението в засегнатата област, което предизвикват влошено доставяне на клетките с О2, ензими и хранителни субстанции. Наблюдава се скупчване на течност в тъканите, което се отбелязва като едем.

В резултат на възпалителните процеси засегнатата тъкан се разгражда и бива сменена от груба съединителна тъкан, която не може да поема функционалностите на естествената млечна жлеза.

Натрупването на груба тъкан е причина за формиране на възли, задръстване на млечните канали. Възпалението протича със признаци като оток, зачервяване, мъка и висока температура, нарушена функционалност на вимето.

Необходимо е да се повика ветеринарен доктор, който след определяне на казуса стартира лекуване с подобаващи препарати.

За да се предпазят кравите от мастит, стопанинът би трябвало да съблюдава няколко съществени правила. Кравите би трябвало да се поддържат чисти, а ръцете усърдно се измиват преди всяко доене.

Също се измива и вимето на кравата, а след доене се дезинфекцира. Храненето на кравата би трябвало да е пълноценно, с уравновесени дневни дажби, тъй че животните да си набират задоволително количество витамин Е и минерални субстанции – най-много мед и селен.

Вижте още:

- Важно при отеляване на кравата;

- Любопитни обстоятелства за кравите;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР