Екзотичната котка е изкуствено създадена порода котки, която се е

...
Екзотичната котка е изкуствено създадена порода котки, която се е
Коментари Харесай

Екзотична Котка (EXO)

Екзотичната котка е изкуствено основана порода котки, която се е появила през 60-те години на предишния век в Съединени американски щати. За основаването на породата екзотична котка са кръстосвани персийки с американски късокосмести котки.

История на екзотична котка

Историята на основаването на породата екзотична котка започва със дилемите, които си сложили американски селекционери през предишния век. Те желали да създадат американската късокосместа котка по-красива и да се разнообрази оцветяването ѝ. Първите участници в работата по основаването на породата екзотична котка станали персийски котки със сребриста четина. Според селекционерите това щяло да даде резултат и да се получи американска късокосместа котка със зелени очи и разнообразни типове оцветяване на козината.

Освен това концепцията била персийските котки да дарят по-тежката си костна структура на котките от новата порода, защото американските късокосмести котки са доста с доста по-лека костна система. Но още първото свърталище учудило селекционерите - родили се котета с дебели къси лапи, блага муцунка и къса гъста четина. За страдание те наследили доста здравословни проблеми, от които страдат персийските котки. Новите котки въобще не приличали на американската късокосместа котка, само че нямало по какъв начин да не се харесат на селекционерите, тъй като били доста красиви.

За да се разнообрази оцветяването на козината на породата, траяло кръстосването с разнообразни породи - съветска синя котка и бирманска котка. Благодарение на това са се получили късокосмести котки с разнообразни типове оцветяване. През 1966 година е открит стандартът и името на породата екзотична котка, която в началото се е наричала късокосместа персийска котка.

Стандарт на екзотична котка

Главата на екзотичната котка е със междинен размер и е с кръгла форма. Муцуната е леко сплескана като на персийската котка. Очите са огромни, намират се на разстояние едно от друго и са доста изразителни. Те са жълти или сини на цвят. Нослето е чипо, ушите са дребни и са ориентирани надолу. Тялото на екзотичната котка е приблизително по мярка, с мощна костна система и мускули, които не изпъкват изключително. Крайниците са къси, с огромни кръгли лапи. Раменете на екзотичната котка са необятни, гръдният ѝ панер е добре развъртян. Ако погледнете на екзотичната котка в профил, тялото ѝ припомня по форма на квадрат.

Опашката на екзотичната котка не е доста огромна и се стеснява към края си. Козината е къса и мека като кадифе, под главния пласт има по-къс пласт четина. Ако човек не е наясно със съществуването на породата екзотична котка, ще намерения, че пред него стои добре подстригана персийска котка. Екзотичната котка тежи от 4 до 7 кг. Оцветяването на козината на екзотичната котка е друго при другите екземпляри. Екзотичната котка може да е едноцветна, двуцветна и даже трицветна, като са възможни петна с друга величина. Съществуват към 40 разновидността на оцветяване на козината на екзотичната котка.

Грижи за екзотична котка

Екзотичната котка е известна като персийка за мързеливи, тъй като наподобява на персийска котка, само че козината ѝ изисква доста по-малко грижи спрямо грижите за козината на персийските котки. Екзотичната котка има благосклонен и спокоен темперамент. Основното, което ги отличава от флегматичните персийски котки, е тяхната ученолюбивост. Екзотичната котка е нежна, деликатна и е основана за съвършен домакински любим. Това е животно, което е положително и благо, само че в никакъв случай не натрапва наличието си и е доста възпитано.

 Екзотична котка

Екзотичната котка чака утвърждението на стопанина си, с цел да се качи в скута му. Екзотичната котка се привързва доста мощно към стопанина си и изпитва непрекъснато потребност от контакт с него. Тя е подготвена да отиде на всички места, единствено и единствено да е непрекъснато със притежателя си. Често предаността и лоялността на екзотичната котка се съпоставя с тази на кучето.

Липсата на дългата четина, присъща за персийските котки, прави грижите за екзотичната котка доста по-лесни. Необходимо е един път седмично да разресвате козината на екзотичната котка с четка, с цел да се отстранят непотребните мъртви косъмчета и да се направи масаж на кожата на животното. Веднъж на два месеца може да къпете екзотичната котка, а един път седмично е добре да режете ноктите ѝ. След къпане екзотичната котка би трябвало да се изсуши със сешоар, защото долният пласт четина задържа влага за дълго време. Редовно би трябвало да избърсвате с памуче очите на екзотичната котка, защото са склонни към сълзене.

Препоръчва се да чистите зъбите на котката с марля, която намотавате на пръста си, само че преди този момент сте потопили в разтвор на сода за самун и сол във вода. Добре е откакто котката свикне с чистенето на зъбите, да се употребява специфична паста за зъби, създадена за котки. Препоръчва се чистенето на зъбите да става веднъж седмично. Веднъж на три седмици е добре да се почистят ушите на екзотичната котка с късче памук, с цел да се отстранят нечистотиите. Не се предлага бъркането с клечки за уши в ушния канал на екзотичната котка.

Но главната грижа за екзотичната котка си остава вниманието, което тя непрекъснато изисква от стопанина си. Ако екзотичната котка не получава задоволително внимание и обич, тя изпада в меланхолия и даже може да откаже да се храни и да почине.

Обучение на екзотична котка

Екзотичната котка е доста мъдро животно и елементарно ще разбере какво се позволява да прави в дома на стопанина си и какво не. Ако образованието стартира още от интервала, в който екзотичната котка е малко котенце, резултатът ще е съвършен домакински любим. Добре е да покажете на екзотичната котка кое е нейното място в дома ви, въпреки че най-вероятно тя ще избра да ви следва на всички места, където ходите из жилището си, и най-вероятно ще се опита да спи в леглото ви.

Хранене на екзотична котка

Екзотичната котка се усеща най-добре, в случай че се храни три пъти на ден. Препоръчва се да се употребяват храни от премиум клас, защото те са създадени особено за породисти котки и им обезпечават нужните детайли, с цел да бъде козината им постоянно лъскава и да нямат проблеми с храносмилането. Може да се прибавят специфични препарати в менюто, които спомагат за изхвърлянето на топките с косми от стомаха на екзотичната котка. Не се предлага екзотичната котка да се храни с натурални артикули, само че те може да се употребяват като допълнение към менюто ѝ. Допустимо е да се дава кисело мляко, сварено или печено месо и черен дроб. Екзотичната котка би трябвало да има постоянно вода разполагаем и тя да се сменя два пъти на ден.

 Дроб

Заболявания на екзотична котка

Екзотичната котка, която в действителност съставлява персийска котка с къса четина, има сходни на персийката генетични болести, от които може да страда. Това са проблеми с дишането, свиване или непроходимост на слъзния канал, засилено обособяване на сълзи, разнообразни типове стоматологични болести. Също по този начин екзотичната котка може да страда от поликистоза на бъбреците, изместване на долната челюст, както и от хипертрофична кардиомиопатия. Това е най-разпространената болест на сърцето при котките, която е причина за неочаквана гибел в относително млада възраст.

Любопитни обстоятелства за екзотична котка

Един от най-популярните представители на породата екзотична котка е японската котка Снупи. Тя е извънредно известна в Интернет и има голямо количество почитатели, които с неспокойствие чакат появяването на нови фотоси или видеоклипове на Снупи, който съвсем постоянно е с аксесоари и атрактивни бижута.

Недостатъци на екзотична котка

Сред минусите на екзотичната котка е фактът, че тя има съществени усложнения с дишането, които са породени от сплескания ѝ нос. Някои стопани може да се подразнят от това, че по време на сън котката може да хърка. При екзотичната котка може да има дисторция на челюстта, което да докара до проблеми с храненето. Сълзенето на очите може да се окаже проблем за стопаните, които не се сещат да почистват очите на котката си всеки ден. Ако не се почистват сълзите, които се отделят от слъзния канал на очите на екзотичната котка, се получават грозни петна към очите, които мъчно се отстраняват.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР