Шотландският телевизионен канал Ес Ти Ви (STV) излъчи репортаж, в

...
Шотландският телевизионен канал Ес Ти Ви (STV) излъчи репортаж, в
Коментари Харесай

Шотландия в паника: Заради Брекзит не достигат сезонни работници от България и Румъния, няма кой да работи на полето

Шотландският ефирен канал Ес Ти Ви (STV) излъчи репортаж, в който се споделя, че селското стопанство е изпитало сериозен дефицит от сезонни работници-мигранти, в това число българи, през 2017 година, като съществена причина е задаващия се Брекзит. 

Доклад на Шотландския селскостопански лицей, поръчан от шотландското държавно управление демонстрира, че организациите, набиращи работна ръка, са отчели 20- процентно нарастване на запитванията от работодатели за сезонни служащи през 2017 година. 

Агенциите са положили спомагателни старания да наемат хора от България и Румъния, само че по този начин и не са съумели да задоволят потребностите на фермерите. В същото време отчетът показва, че единствено 2/5 от сегашните служащи са сигурни, че ще се върнат в Шотландия тази година.

Докладът стига до умозаключение, че Брекзит безспорно се отразява на бранша, добавя Блиц. Националният фермерски съюз към този момент предизвести, че понижават служащите за сезонни действия като брането на плодове и прибирането на зеленчуците, като част от струваща скъпо годишна продукция е изгнила по полетата поради неналичието на работна ръка.

Цитиран беше представител на английското държавно управление, че управляващите високо ценят английската хранително-вкусова и селскостопанска промишленост и ето за какво до края на преходния интервал през декември 2020 година работодателите в този бранш ще могат свободно да наемат жители от Европейски Съюз за запълване на вакантните места, като тези, които дойдат да работят, ще могат да останат във Англия в следствие. Техните права ще бъдат предпазени по същия метод, както на европейските жители към този момент пребиваващи в Обединеното кралство, добави представителят.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР