Шотландският министър на здравеопазването Хумза Юсаф ще бъде новият първи

...
Шотландският министър на здравеопазването Хумза Юсаф ще бъде новият първи
Коментари Харесай

Син на имигранти ще управлява Шотландия

Шотландският министър на опазването на здравето Хумза Юсаф ще бъде новият първи министър и водач на ръководещата партия Шотландска национална партия (ШНП). Той ще наследи на поста Никола Стърджън, която подаде оставка в средата на февруари след осем години на поста. Юсаф надви освен за поста първи министър на Шотландия, само че се преори и за лидерското място в партията. Негови съществени съперници бяха министърът на финансите Кейт Форбс и шотландският народен представител Аш Регън.

След избора 37-годишният наследник на имигранти от Южна Азия става и първият небял началник на държавното управление на Шотландия. Юсаф е в шотландския парламент от 2011 година и е съдружник на Стърджън. Заемал е разнообразни държавни постове. Неотдавна той беше подложен на рецензии поради това, че като министър на опазването на здравето не се е справил с пандемията от ковид.

Приоритетите за Юсаф

Наследникът на Никола Стърджън в този момент има задачата да сплоти освен страната, само че и партията. Предизборната акция беше доминирана от тематики като еднополовите бракове, правата на транссексуалните и абортите.

Партията е разграничена по въпроса за нов референдум за самостоятелност от Англия. Британският Върховен съд към този момент отхвърли шотландското искане за провеждането на нов референдум по въпроса.

Актуално допитване демонстрира, че един нов референдум би повторил резултата от допитването през 2014 година, когато 55% от шотландците гласоподаваха за оставането на страната в Обединеното кралство. Последва Брекзит и последователите на концепцията за разединение се усилиха само че в този момент наподобява още веднъж понижават, показва организация " Блумбърг ".  

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР