Шон Конъри, актьорът, изиграл ролята на Джеймс Бонд, почина на

...
Шон Конъри, актьорът, изиграл ролята на Джеймс Бонд, почина на
Коментари Харесай

Черна вест от Холивуд: Почина легендата на киното Шон Конъри

Шон Конъри, артистът, изиграл ролята на Джеймс Бонд, умря на 90-годишна възраст, заяви BBC News.

В кариерата си артистът има над 90 кино лентата, работил е с фамозни режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано. Конъри е притежател на "Оскар ", на награди БАФТА, на "Златен глобус " и доста други.

През 2000 година е почетен с медал на Британската империя от кралица Елизабет Втора, напомня Българска телеграфна агенция. Една от най-известните му функции е на Джеймс Бонд.

Шон Конъри е роден на 25 август 1930 година в Единбург, Шотландия. Баща му бил водач на камиона, а майка му - чистачка. Като възпитаник Шон се увличал от футбола. За да помогне на родителите си, на 13 година напуща учебно заведение и стартира да работи, само че продължава да играе футбол.

На 16 години постъпва да служи във флота със седемгодишен контракт, само че след две годни е уволнен по медицински показания. Конъри се връща в Единбург и се захваща още веднъж на работа - като избавител, водач на камион, дърводелец.



В свободното си време се занимава с бодибилдинг и това му оказва помощ да заработва и като модел в Единбургския лицей по изкуствата. През 1951 година става театрален служащ в Кралския спектакъл в Единбург.

През 1953 година заема трето място на състезанието "Мистър Вселена " в Лондон, след което получава предложения за второстепенни функции в разнообразни тв продукции.

Става статист в известното музикално шоу "Саут Пасифик " и скоро по-късно получава една от основните функции. В този интервал дефинитивно взема решение да се отдаде на актьорската специалност, самообразова се, усъвършенства дикцията си, посещава уроци по танци.

Конъри дебютира на огромен екран през 1958 година с една от основните функции в мелодрамата "Друго време, друго място ". Славата го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в "Доктор Но " през 1962 година - първият филм от шпионската поредност.



Конъри се превъплъщава в облика на именития разузнавач и в "От Русия с обич " през 1963 година, "Голдфингър " (1964), "Операция "Мълния " (1965), "Човек живее единствено два пъти " (1967), "Диамантите са безконечни " (1971), както и в римейка на "Операция "Мълния " - "Никога не казвай в никакъв случай " (1983).

За да извършва самичък каскадите, той отделя доста време на физическата си форма и работи с инструктори. За фотосите на "Голдфингър " взема уроци по голф. За последната си роля във филм за Бонд артистът е на 53 година и тренира доста - плува, играе тенис, тренира под управлението на Стивън Сегал.

Другите му значими функции са в "Шотландски войник ", "Името на розата ", "Недосегаемите ", за която през 1988 година получава "Оскар " за най-хубав артист във второстепенна роля.

Сред забележителните му функции е на бащата на Индиана Джоунс в "Индиана Джонс и последният кръстоносен поход " (1989), на Барли Блеър в шпионската драма "Руската къща " (1990), на някогашния сътрудник на английските спецслужби в екшъна "Скалата " (1996).

Сред най-популярните филми с негово присъединяване е драмата "Да откриеш Форестър " (2000).

Според някои критици ролята му на публицист, живеещ в отшелничество, който намира сили да се върне в обществото, е една от най-хубавите в творчеството му. През 2003 година излиза приключенският "Лигата на невероятните ", в който Конъри извършва една от основните функции

Конъри посвещава доста време и средства за щедрост. Финансира Националният юношески спектакъл на Англия и Шотландския учебен фонд, на който става съучредител през 1971 година

От 1962 година до 1973 година е женен за австралийската актриса Даян Силенто, от която има наследник Джейсън Конъри - също артист. Втората му брачна половинка е художничката Мишелин Рокбрюн, французойка, родена в Мароко. Женят се през 1975 година и са дружно до през днешния ден, като през множеството време живеят на Бахамските острови.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР