Шоколадът може да предизвика депресия, а не е средство за

...
Шоколадът може да предизвика депресия, а не е средство за
Коментари Харесай

Развенчаха главния мит за шоколада

Шоколадът може да провокира меланхолия, а не е средство за лекуване против нея. Това ненадейно изказване бе направено от учени от Университета на Калифорния в Сан Диего, оповестява съветската преса.

Те настояват, че хората, които постоянно употребяват шоколад и шоколадови произведения, по-често попадат в депресивни положения и потиснатост, в сравнение с всички други. Изследването на съвсем хиляда възрастни е изрично, че колкото повече един човек яде шоколад, толкоз по-лошо въодушевление има.

Досега се смяташе, че шоколадът държи състезание измежду продуктите, способни да обезвреждат депресивните положения. Това свойство му е приписвано поради наличието на веществото фенилетиламин в зърната на какаото. То подтиква отделянето на ендорфини - хормоните на щастието.

Според доктор Рос Натали от изследователския екип обясненията за този абсурд, че шоколадът не оказва помощ против меланхолия, а води до нея, могат да бъдат няколко.

На първо място депресираните към този момент хора протягат ръка към шоколада като средство за самолечение за възстановяване на настроението. На второ място, във време на стрес се усилва жаждата за шоколад, само че това носи единствено краткосрочни изгода. А в дълготраен проект може да докара до отрицателни последствия. И най-после, самичък по себе си шоколадът може да се яви причина за неприятно въодушевление.

Засега учените към момента не бързат да вършат безапелационни заключения и не престават да търсят истината.

А предходната есен откриватели от Университета в Кардиф стигнаха до едно ненадейно изобретение. А точно, че децата, които ядат бонбони и шоколад всеки ден, са доста по-склонни към принуждение в зрелост, в сравнение с тези, които нямат пристрастеност към сладкото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР