Шофьор в на столична таксиметрова компания директно заплаши общинските съветници

...
Шофьор в на столична таксиметрова компания директно заплаши общинските съветници
Коментари Харесай

Таксиметрови шофьори в София заплашиха общинарите със сопи

Шофьор в на столична таксиметрова компания непосредствено заплаши общинските съветници в София със разпра, в случай че политическите групи в Столичния общински съвет не запазят минималния налог от 300 лв. за такситата в града, както и в случай че не гласоподават за повдигане на минималната и оптималната цена за таксиметров транспорт. Това се случи на съвещание на комисията по превоз в СОС. „ Много ви апелирам, до момента в който ви молим, тъй като идващия път ще дойдем с тоягите. И в Народното събрание, и в министерство на финансите. Щом не схващат от дума, ще ядат пердах. И нас може да ни бият, само че там ще има трупове. Вервайте ми какво ще ви се случи, в случай че не вземете умно решение. Оставете ни 300 лева налога тази година “, по този начин таксиметровият водач Светослав Бояджиев „ убеждаваше “ общинските съветници в София. Докато той правеше изявлението си пред тях, пред постройката на Столична община се беше събрала огромна група водачи на таксита, проведени от няколко от огромните компании.

Няколко минути по-късно присъстващите общински съветници от ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и Борис Бонев от „ Спаси София “ гласоподаваха единомислещо налогът да остане 300 лв. и през идната 2023 година, какъвто беше през 2021 и 2022 година поради ковид. Окончателното решение по тематиката ще бъде взето на идната сесия на СОС. Все още не е ясно обаче дали политическите групи ще внесат и отчет за повдигане на цените на такситата. Засега подобен към момента не е направен.

Както „ Сега “ писа, преди дни ръководещите от ГЕРБ в София предложиха и през идната година всички данъкоплатци в страната, без значение къде живеят, да платят налога на водачите на таксита в столицата. Мотивът за това скандално предложение е пандемията, макар че в града от дълго време няма никакви ограничавания, а фирмите подвигнаха фрапантно цените.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС оферират облекчение за таксиметровите водачи, оповестиха от Столичния общински съвет. Представителите на ГЕРБ Зафир Зарков и Християн Петров и шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация внесоха отчет, с който данъкът върху таксиметровия транспорт през 2023 година ще е в размер на 850 лева, от които единствено 300 лева ще се заплащат от превозвачите, а разликата ще се поеме от държавния бюджет, който би трябвало да компенсира бюджета на общината. По същия метод ръководещото болшинство в София понижи данъка на такситата и през ковидните 2021 и 2022 година

„ Аргументът на съветниците е, че в изискванията на траялата близо 2 години коронавирус конюнктура в страната и съществуващото интернационално състояние, прогнозите за икономическите последствия върху другите сектори е в непрекъсната динамичност, а оценката на икономическите резултати е извънредно комплицирана. Освен това се следи и фрапантно повишаване на разноските при даването на транспортни услуги с оглед фрапантно увеличените цени на горивата, ел. силата, разноските за личен състав. В предлагането се регистрира и спадът в потреблението на услуги, включително туристически, транспортни и други, в резултат на здравната и икономическата рецесия “, се споделя в претекстовете на вносителите да разпределят таксиметровия налог в София върху всички българи.

Въпреки че на 1 януари 2022 година таксиметровите услуги в София нарастнаха съществено, през септември компаниите от бранша поискаха ново покачване на минималната и оптималната цена за километър пробег. Както е известно, според Закона за автомобилните транспорти общинските препоръки дефинират долната и горната граница на цените за таксиметров транспорт на пасажери. Отколешна тактика на огромните компании в София е да возят на минималните цени и от време на време да желаят СОС да ги покачва, вместо сами да вземат решението за повишаването и надлежно - неговите негативи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР