Широкият борсов индекс S&P 500 преодоля в петък големите спадове

...
Широкият борсов индекс S&P 500 преодоля в петък големите спадове
Коментари Харесай

Уолстрийт завърши седмицата на зелено, но настроенията са противоречиви

Широкият борсов показател S&P 500 преодоля в петък огромните спадове в акциите на самолетните компании и на бизнесите, които разчитат на дискреционни разноски, завършвайки с по-малко от 0,1% нагоре, в границите на 0,3% от рекордния си връх, реализиран преди две години. 

Технологичният Nasdaq Composite също добави по-малко от 0,1%, а Dow Jones Industrial Average се намали с 0,3%, или 118 пункта.

Отвъд океана акциите бяха смесени. Японският Nikkei 225 се увеличи за пета поредна сесия, добавяйки 1,5%, до момента в който главните показатели в Китай, Хонг Конг и Южна Корея се намалиха.

Европейските показатели, в това число лондонският FTSE 100, приключиха петък с покачване.

На дълговите пазари в Съединени американски щати доходността на 10-годишните съкровищни облигации приключи на 3,949%, спад от 3,974% в четвъртък.

И трите американски показателя завършиха седмицата с покачване, след спад през първите дни на януари. Много анализатори считат, че представянето на пазара в първия месец дефинира тона за останалата част от годината. 

Засега настроенията измежду вложителите са спорни, разяснява The Wall Street Journal. 

Пазарите потеглиха нагоре, откакто ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл алармира през декември, че централната банка е завършила със стягането на паричната политика. 

Фючърсите на лихвените проценти демонстрират, че вложителите имат вяра, че Фед евентуално ще понижи лихвите на срещата си през март, съгласно CME Group. Събитията от тази седмица обаче - най-много данните за по-висока инфлация от упованията на анализаторите - карат доста вложители да се запитат дали не е прекомерно рано за централната банка да обърне курса.

В петък трейдърите се разсъниха с новината, че водена от Съединени американски щати коалиция е нанесла удари по цели на бунтовниците хути в Йемен в отговор на офанзивите им против търговски кораби в Червено море. Цените на петрола скочиха при започване на търговията, което допуска, че спокойствието на енергийните пазари, което оказа помощ за облекчение на инфлацията през последната година, може да не продължи.

По отношение на обособените браншове, вложителите изхвърлиха акциите на самолетните компании в петък, откакто Delta Air Lines понижи вероятностите си за крайния резултат за тази година. Главният изпълнителен шеф Ед Бастиан уточни като причина за по-ниските упования геополитическата неустановеност, продължаващите проблеми с веригата за доставки и нестабилните цени на силата.

Акциите на Delta паднаха с 9%, макар че резултатите на компанията за продажбите и облагата ѝ за четвъртото тримесечие надминаха упованията на Уолстрийт. Конкурентите ѝ United Airlines и American Airlines се показаха по-зле, надлежно 11% и 9,5%. Southwest Airlines загуби 4,3%.

Енергията, връзките, недвижимите парцели и комуналните услуги бяха най-печелившите сегменти на S&P 500 в петък.

Акциите на банките също означиха най-вече спад след докладите за облагите на четири от най-големите кредитори в страната.

Citigroup регистрира загуба от 1,8 милиарда $ през четвъртото тримесечие на 2023 година. Банката, която се пробва да рационализира своите разрастващи се интервенции, разгласи в петък, че ще редуцира 20 000 работни места. Акциите ѝ нарастнаха с 1% след известието.

Акциите на Wells Fargo и Bank of America се намалиха надлежно с 3,3% и 1,1%. JPMorgan Chase падна с 0,7%, откакто приключи най-печелившата си година с доходи от 9,3 милиарда $ за четвъртото тримесечие.

Всяка от четирите банки съобщи, че е платила еднократни такси към Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, обвързвана с банкрутите на Silicon Valley Bank, Signature Bank и други районни кредитори, които са понижили облагите ѝ за последното тримесечие. Общата сума е съвсем 9 милиарда $.

JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup дружно са завоюва $104 милиарда през 2023 година, което е с 11% повече от година по-рано. 

„ Потребителят към момента разполага с доста огнева мощност “, сподели Алистър Бортуик, основен финансов шеф на Bank of America, по време на диалог с кореспонденти, представен от WSJ.

В същото време настроенията на американците във връзка с стопанската система остават отрицателни. Инфлацията към момента е над естествените равнища, a тласъците от времето на Covid-19 пандемията и паузите по студентските заеми, на които семействата в миналото се радваха, завършиха. Високите цени на жилищата трансфораха доста американци в дълготрайни наематели.

Ръководителите на финансовите институции предизвестиха, че може да се чака повишаване на загубите в областта на кредитирането, защото пандемичните тласъци остават в огледалото за назад виждане, въпреки и загубите да не наподобяват изключително тревожни, по думите им.

Те показват пазара на труда като ключ към силата на потребителите - нарастването на заплатите е изпреварило инфлацията през предишното лято за първи път от две години. Има обаче признаци, че високите разноски са почнали да пренатоварват повече консуматори, а по-високите лихвени проценти тормозят тези, които би трябвало да вземат заеми в този момент. Натрупаните спестявания на семействата по време на пандемията стартират да се топят. 

„ Умереното утежняване “, което Wells Fargo вижда в кредитирането, е в сходство с упованията, разяснява основният изпълнителен шеф Чарли Шарф, а междинните депозитни салда на клиент остават над равнищата преди пандемията. Според него финансовото здраве на потребителите остава мощно, само че има доста клиенти, които са по-стресирани. 

Американците също по този начин все по-трудно поддържат месечните вноски за коли. Цените на колите скочиха по време на пандемията, а по-високите лихвени проценти вършат месечните заплащания по-скъпи. Този вид просрочия са се повишили в допълнение над предпандемичните равнища в JPMorgan и Wells Fargo през четвъртото тримесечие на 2023 година

Приходите от капиталово банкиране обаче демонстрират признаци на възобновяване през четвъртото тримесечие. Заемите за бизнеса са се нараснали в JPMorgan, Bank of America и Citigroup.

Главният изпълнителен шеф на JPMorgan Джейми Даймън, който е настойчиво тъмен пред лицето на трайно мощната американска стопанска система, още веднъж повтори, че вижда неустановеност и предизвести, че инфлацията може да бъде по-упорита, в сравнение с демонстрират прогнозите.

Огромният мащаб и разнообразието на мегабанките им оказва помощ да се ориентират през върховете и спадовете в стопанската система. Но резултатите на районните банки, чието оповестяване стартира идната седмица, се чака да предвещаят по-труден път за останалата част от промишлеността. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР