Шейх Рашид Ал Халифа, Стефан Стоянов и Красен Кралев /от

...
Шейх Рашид Ал Халифа, Стефан Стоянов и Красен Кралев /от
Коментари Харесай

Шейх от Бахрейн получи картина на Красен Кралев

Шейх Рашид Ал Халифа, Стефан Стоянов и Красен Кралев /от ляво надясно/ в галерията на интернационалния арт дилър 

Шейх Рашид Ал Халифа – най-известният актуален художник в близкия Изток, почитан филантроп и бележит колекционер, гостува в София на своя куратор, арт консултант и непосредствен другар Стефан Стоянов. Двамата направиха мълниеносна обиколка из столични музеи, а монархът от Бахрейн съумя да посети и ателието на Миряна Тодорова – млада и надарена художничка, също представяна в България и по света от Стефан Стоянов. Шейхът беше звездата на празненство в частната изложба на интернационалния арт дилър, с който работят дружно от десетина години. Стефан Стоянов му подари картина на Красен Кралев. Негово превъзходителство си потегли от София с картини на Миряна Тодорова и Нина Русева, с фотографии на Калин Серапионов.
-->


Творби на Калин Серапионов, Людмил Георгиев и Миряна Тодорова предизвикаха креативния интерес на госта от Бахрейн

Той предложения Людмил Георгиев, един от най-известните ни графици, както и сътрудниците му, на едномесечна резидентна стратегия в Бахрейн, която ще бъде проведена от неговата фондация RAK Art.

Изложба на авангардния актьор Рашид Ал Халифа, курирана от Стефан Стоянов, събира публики до 10 септември в неповторимата постройка за просвета в Баку – центъра „ Гайдар Алиев “. В архитектурното знамение на именитата Заха Хадид аристократът от кралската династия на Бахрейн демонстрира зрелищни съоръжения с орнаменти, присъщи за изкуството на Бахрейн, и геометрични детайли, припомнящи декорацията на сакралните книги на Изтока. Шейхът съчетава древност и модерност - творбите му гледат към бъдещето, само че са издържани в естетиката на традициите и са въодушевени от природата.

Шейх Рашид бин Халифа Ал Халифа е роден през 1952 година и учи изкуство и дизайн в Hastings College of Art and Design, Съсекс, Англия. Започва с пейзажна живопис, фигуративните и ефимерни маслени картини от 80-те се трансформират в нереални форми през 90-те. Той опитва с материали и визии, а по този начин нареченото изпъкнало платно става негов непокътнат знак. Участва в интернационалните изложения, панаири на изкуството и биеналета във Виена, Дубай, Берлин, Лондон, Москва, Истанбул, Маями, Брюксел, Женева.

Негово превъзходителство е ръководител на Националния съвет по изкуствата на Бахрейн. Неговата RAK Art Foundation дава платформи на изгряващи създатели.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР