Шестима души са обвинени за участие в организирана престъпна група

...
Шестима души са обвинени за участие в организирана престъпна група
Коментари Харесай

Бандити продавали дипломи за висше за 650 лв.

Шестима души са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за правене на подправени пари и документи. Групата е имала опция да създаде съвсем всевъзможен документ, който се предлага от държавната администрация - работни визи, документи за идентичност, интернационалните паспорти, шофьорски книжки, дипломи за обучение, актове за раждане и свидетелства за брак, споделиха на конференция зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев  и представителят на спепрокуратурата Сийка Милева.

Събират паспорти, които са оповестени за невалидни заради това, че са оповестени за откраднати или изгубени и с помощта на своите механически познания и умения подменят страницата, която съдържа персоналните данни със фотографията и това прави на същински български паспорт на разположение, нормално от престъпния контингент “, сподели Темелакиев.

„ Бяха открити голям брой персонални данни като растеж, цвят на очите, ЕГН-та “, посочи Милева.

А Темелакиев добави: „ И голям брой заготовки за бъдещо произвеждане на „ същински документи “.

Шестимата арестувани - с дълги престъпни досиета

Шестима участници в незаконната скица са арестувани при профилирана интервенция, извършена на 15 ноември на териториите на София град, Варна и Кюстендил. Изяснено е, че част от тях са играли ролята на куриери. Всички са с дълги престъпни досиета, трима са излежавали присъди, а единият  от тях -  в затвор в Германия за подправени банкноти.

Извършени са претърсвания на 12 адреса, 7 моторни транспортни средства и 11 обиска, в границите на процесуално-следствените дейности е открито помещение в двор на автосервиз, обособено за работилница на фалшификатите. Иззети са огромно количество подготвени неистинен документи, български паспорти, подготвяни за замяна на титулната страница, топъл щемпел с изображението на герба на България, на електронен притежател са открити и печати на пътна полиция на всичките 28 регионални дирекции, неистинска банкнота с номинал 100 евро. Там на място, в работен режим, е арестуван и един от участниците в групата.

Ценоразпис за ментетата

За изготвяните подправени документи е имало и ценоразпис според от количеството, качеството и вида документ.

Например - за интернационален паспорт и персонални карти сумата била 600 лв., за удостоверение за ръководство – 300 лв., тапия за главно обучение – 180 лв., за приблизително - 250 лв., а за висше – до 650 лв., неистинен акт за раждане достигал до 150 лв..

Основните клиенти били от Северна Македония, Албания и Косово, имало и такива от арабски и азиатски генезис, съответните документи били употребени най-много на територията на Европейски Съюз, от услугите на групата са се възползвали и каналите за трафик на мигранти.

Групата е била профилирана в изработката най-много на  персонални документи - пластики, направата била толкоз качествена, че само експерт би могъл да разграничи фалшификата.

Задържаните са привлечени като обвинени, на трима от тях Специализираният съд  е наложил мярка „ задържане под стража “, един е под „ домакински арест “ поради влошено здравословно положение, а на различен е наложена мярка „ парична гаранция “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР