Шестата въздушна обиколка на Българияпремина и през Летище Русе.Събитията в

...
Шестата въздушна обиколка на Българияпремина и през Летище Русе.Събитията в
Коментари Харесай

Ген. Радойски:Русе отново ще стане авиационен град

Шестата въздушна обиколка на Българияпремина и през Летище Русе.Събитията в цялата страна минават под мотото „ Да запазим летищата на България “ и се провеждат от Фондацията „ Български Военновъздушни сили “, взаимно с Асоциацията на притежателите на въздухоплавателни средства и водачите в България и Асоциацията на свръхлеката авиация в България.

Началото беше обещано в 10 ч. от кмета на Русе Пенчо Милков, който прикани присъстващите да прегледат постройката и базата на летището, с цел да видят какво е направено досега. В края на февруари т.г. след решение на Общински съвет Русе, гласувано с съвсем цялостно единогласие, Общината подписа контракт с „ Еърпорт Русе “ ООД. Дружеството е със притежатели Антони Търницов - специалист в областта на българското въздухоплаване, който има опит и от работата си по концесионния разбор на Летище Русе от 2017 година, и Христо Крушарски, чийто бизнес е обвързван със системи за извалявания и битка с градушките посредством самолетен прийом. С плана си вложителят се ангажира да извърши редица усъвършенствания на Летище Русе за последователното му развиване като гражданско.

Общата му повърхност е 1765 декара, от които към 500 са били дървета, които към този момент са изсечени и разчистени, заяви шефът на летището Георги Налбантов. Напълно построена е 9-километрова периметрова ограда, инсталирано е лед осветяване на слънчеви акумулатори, инсталирани са два ветропоказателя или така наречен „ чорапи “, които дават отговор на специфични условия на Международната организация за гражданска авиация ICAO и са наложителни за всяко летище. Инвеститорите са закупили също стационарни и мобилни цистерни за гориво.В постройката са ремонтирани покрива и санитарните възли. На откриването участва Тодор Иванджиков- един от най-хубавите авиационни специалисти в България и ръководител на Асоциацията на българската авиационна промишленост. Той съобщи, че се надява скоро базата да се трансформира в едно изцяло работещо ретище. Бригаден военачалник Юлиян Радойски – шеф на Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “също беше измежду гостите на събитието. Той показа, че преди 30 години, като курсант, е изкарал стажа си точно на Летище Щръклево и че се радва да види по какъв начин то възкръсва.

Присъстващите на летището зрителивидяха разнообразни летателни апарати и атрактивно авиошоу с опитни водачи, включващо демонстративни полети с военни самолети и въздушна акробатика.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР