Шефове на Софийска вода се похвалиха, че следят водоснабдяването на

...
Шефове на Софийска вода се похвалиха, че следят водоснабдяването на
Коментари Харесай

Природни бедствия можели да повредят яз. Бели Искър

Шефове на " Софийска " вода се похвалиха, че наблюдават водоснабдяването на София с най-новите технологии. В същото време стана ясно, че инженерите на софийския концесионер имат известни подозрения по отношение на сигурността на стената на язовир " Бели Искър ", даващ 25% от водата, която пият и употребяват за битови потребности софиянци.

Няма риск от нарушение на водоснабдяването в София, в случай че вода се пренасочва от язовир " Бели Искър " към Перник, съобщи пред бТВ Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ".

„ Нивото на автоматизация в сдружението следва положителните международни практики. Ние следим от самото начало в онлайн режим какви са наляганията и потоците. Гарантирам, че няма да има нарушение на водоснабдяването на столичани “, съобщи Тренев.

Но той изясни, че стената на язовир „ Бели Искър “ е в отчасти работоспособно положение, което значи, че тя може да работи при избрани размери от водни количества. Язовирът може да бъде цялостен към 80%, което са към 13 милиона кубика.

Васил Тренев направи уточнението, че водните количества са динамична големина и всекидневно се трансформират. По данни от през вчерашния ден в язовир „ Бели Искър “ има 9 милиона кубика вода.

„ Около 75% от водните количества, които постъпват в София, идват от язовир „ Искър “, а към 25% - от „ Бели Искър “. При междинна консумация от към 12 милиона кубика на месец в столицата значи, че от „ Бели Искър “ получаваме сред 2,8 и 3 милиона кубика “, разясни Тренев.

Той не отхвърли, че съществува риск за язовирната стена на " Бели Искър " при естествени феномени, които не зависят от хората.

" Конкретно не мога да отговоря на въпроса за какво не е осъществен ремонт досега. Основният проблем в предишното беше собствеността. Текущото наставление за ремонт на стената е от 2016 година Предвидените ограничения са свързани с два идейни плана, като единият е на „ Софийска вода “, сподели още изпълнителният шеф на сдружението.

По думите му страната би трябвало да извърши ремонта в лицето на Държавната консолидационна компания, която е благосъстоятелност на Министерството на стопанската система.

„ Не чакаме да има какъвто и да е режим на водата в София, тъй като имаме опция да доставяме южните региони с вода от язовир „ Искър “, сподели от своя страна Станислав Станев, зам.-изпълнителен шеф на " Софийска вода ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР