Шансовете за рецесия в еврозоната се увеличават заради влошаването на

...
Шансовете за рецесия в еврозоната се увеличават заради влошаването на
Коментари Харесай

Нарастват очакванията за рецесия в еврозоната

Шансовете за криза в еврозоната се усилват поради утежняването на интензивността в частния бранш, оповестява Bloomberg. Според анализатори това ускорява причините за понижаване на лихвените проценти, макар че Европейската централна банка (ЕЦБ) към момента не е подготвена на сходен ход и

Данните от петък демонстрираха, че показателят на мениджърите по поръчките на S&P Global се е свил за седми следващ месец през декември, достигайки 47 пункта. Това опроверга упованията на икономистите за лек растеж, като показанията за производството и услугите алармират за спад.

Въпреки данните банкерите в ЕЦБ бяха единомислещи по отношение на отхвърлянето на упованията за идни понижения на разноските по заемите. Според тях инфлацията продължава да изисква по-строга парична политика, като понижаване може да се чака през второто или третото тримесечие на годината.
Реклама
Докато растежът на потребителските цени в този момент се срутва, шефът на Bank of France Франсоа Вилерой дьо Галау и неговият естонски сътрудник Мадис Мюлер обявиха, че към момента е рано за предприемане на сходен ход от страна на ЕЦБ. Подобни очаквания са " малко оптимистични " и " малко преждевременни ", съобщи Мюлер в петък, представен от Bloomberg. Вилерой от своя страна прикани за " убеденост и самообладание ", като сподели, че ЕЦБ се управлява от данни, а не от календар.

Коментарите съответстват с позицията на шефа на финансовата институция Кристин Лагард, която съобщи след съвещанието на банката в четвъртък, че чиновниците " изрично " не би трябвало да понижават бдителността си и че намаляването на лихвените проценти не е било обсъждано " въобще " на политическата среща. Тя също по този начин разкри по-добри вероятности за последното тримесечие на годината от тези, препоръчани от резултатите на Индекса на мениджърите по покупките (PMI), акцентирайки, че производството нараства с 0.1%.

Проучването на PMI в еврозоната се основава на отговори на изследвания от компании, основани в Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Австрия, Ирландия и Гърция, само че е потребно да се означи, че най-новите данни са по този начин наречените " бързи " цифри. Това значи, че те се основават на 85% до 90% от общите отговори на PMI, събрани всеки месец, и се употребяват като разширена прогноза.

" Отново числата рисуват обезсърчаваща картина, защото стопанската система на еврозоната не демонстрира никакви ясни признаци на възобновяване ", сподели доктор Сайръс де ла Рубия, основен икономист в HCOB, представен от Euronews. Очакванията на икономистите " Проучването допуска, че по-широката картина е на стопанска система, която към момента се свива. Това основава отрицателни опасности за нашите прогнози, както и за тези на ЕЦБ, и би трябвало да поддържа пазарните упования за понижаване на лихвените проценти преди юни ", съобщи пред изданието икономистът Дейвид Пауъл.
Реклама
Проучване на икономисти извършено от Bloomberg демонстрира, че те не са толкоз оптимистично настроени. Според тях ЕЦБ ще направи първото намаляване на лихвените проценти едвам през втората половина на 2024 година

" Вероятността еврозоната да бъде в криза от третото тримесечие насам остава доста висока ", добави де ла Рубия пред Bloomberg. Тази липса на инерция се вижда и в прогнозите за двете водещи стопански системи в района. Бундесбанк съобщи в петък, че брутният вътрешен артикул на Германия ще нарасне с едвам 0.4% през идната година. В четвъртък статистическата работа на Франция съобщи, че предвижда производството да остане непроменено през това тримесечие и да нарасне единствено с 0.2% през първите две тримесечия на 2024 година

" С изключение на шокове или изненади, повишението на лихвите завърши - само че това не значи бързо понижаване на лихвите ", сподели Вилерой. " В планините има върхове и спускания и има плата ", добави той. " Днес сме на плато и би трябвало да си дадем време да се насладим на гледката - да оценим резултата от паричната политика ".
Свързани публикации Европейският ипотечен пазар е с най-бавен растеж от 10 години 13 декември 2023, 12:47 Все повече специалисти желаят понижаване на лихвите. Централните банки считат друго 11 декември 2023, 12:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР