Шамарената фабрика влиза в действие веднъж седмично при 25% от

...
Шамарената фабрика влиза в действие веднъж седмично при 25% от
Коментари Харесай

Шамарената фабрика се пуска веднъж седмично в 25% от семействата

Шамарената фабрика влиза в деяние един път седмично при 25% от фамилиите.

88% от родителите считат, че шамарите са неефективно възпитателно средство, само че все пак 2/3 го ползват. Делът на родителите, които ползват редовно сходни практики (веднъж седмично), е към 1/4.

Данните показа Мария Брестничка от Националната мрежа за децата на конференция, отдадена на настройките към правото на отбрана от телесно наказване в България.

Участниците в изследването споделят, че прибягват до сходни практики в миг на афект, изтощение и когато се опасяват, че биха могли да изгубят надзор над отрицателното държание на децата си. Около 30% от родителите загатват яд или засегнатост като причина за телесното наказване.

Тревожен е фактът, че последователите на телесното наказване остават непрекъснат дял от актуалните и бъдещи родители, установи Брестничка.

Важно би било да се означи, че част от респондентите означават, че по-травмиращите и по-срамните възпитателни способи, причиняващи прочувствени вреди на децата, са обиди, крещене и подценяване.

Според специалиста от Националната мрежа за децата и в учебните заведения и детските градини сходни практики са постоянно събитие. Въпреки признанието, че телесните санкции се употребяват в фамилната среда 41% от родителите споделят, че децата им са жертва на вербално принуждение, 22% свидетелстват за телесно наказване, а 14% - за практики на игнориране.

Делът на родителите и младежите, които биха се обадили на телефон 112 при измъчвано дете е намалял с 22 и 30 пункта.

В резултатите от направеното проучване се следи блян към повишение на публичната отговорност. Брестничка напомни, че през 2013 година 80% от хората са считали, че намесата в фамилните проблеми на хората води до неприятности, то през 2018 година делът им е понижен на 56%.

Ако преди 5 година експанзията сред децата е отсъствала от листата на най-сериозните опасности за децата в България, то в този момент тя е сложена преди всичко по заплаха от родителите, дружно с използването на алкохол или наркотични субстанции.

Брестничка посочи, че тези комбинирани фактори водят до наклонност детето и възпитанието да се свързват повече напрегнато и стрес, в сравнение с с благополучие и наслаждение. В по-големите градове тези трендове се усещат по-ясно, заради по-напрегнатия темп на живот и релативно по-малката помощ, която получават родителите от страна на разширеното семейство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР