Шабла. В момента тече идентификация на стопаните на домашни прасета

...
Шабла. В момента тече идентификация на стопаните на домашни прасета
Коментари Харесай

Министър Румен Порожанов: В момента тече идентификация на стопаните на домашни прасета и ще определим дали тези животни като рискови трябва да се „усвоят“

Шабла. В момента тече идентификация на стопаните на домашни свине и ще определим дали тези животни като рискови би трябвало да се „ усвоят “, както се споделя. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Шабла по време на оперативно съвещание за африканската чума по свинете, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Темповете, с които се работи, са оптимални. Много ми се искаше построяването на оградата в Добрич да завърши за 10 дни, само че очевидно това ще стане мъчно. Близо 500 души работят “, сподели още земеделският министър и посочи, че патрулиращите чиновници не са забелязвали каквито и да било придвижвания на дива свиня досега.
„ Тук бяха и районните шефове на БАБХ в Русе, Силистра, Добрич и Варна. Темата за домашните свине е извънредно значима. В момента тече идентификацията на тези стопани. Не мога да не отбележа, че има доста стопани, които отглеждат свине без да са ги записали – за жалост, това в България съществува като процедура. Така че обгръщането на тези стопани – изключително тези, които са в 10-километровата зона към индустриалните комплекси, е извънредно значимо. Както нашите чиновници от БАБХ, по този начин и кметовете и регионалните шефове, работят, с цел да определим дали тези животни като рискови да се „ усвоят “, както се споделя “, изясни Порожанов.
Той уточни като главен проблем в Румъния огнищата точно на домашните животни. „ В една-единствена индустриална плантация, която е наранена там, са малко над 40 хиляди животни, а останалите всички са домашни животни. Това, което попитах през днешния ден при сътрудниците, е дали е имало случаи на болни диви свине - има два или три такива случая. Има доста тематики, които са свързани със обстановката с стерилизация, тъй че ще забележим и тя по какъв начин върви. Вчера стана ясно, че под надзор са безусловно всички ГКПП-та, тъй че да можем да осигурим оптималната стерилизация “, разясни Порожанов.
На въпрос дали оградата ще се оскъпи, той отговори: „ Мрежата „ Бруно “ ще оскъпи оградата, само че това ще бъде за сметка на държавните предприятия “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР