Общинските съветници на Добрич гласуваха по време на редовно заседание

...
Общинските съветници на Добрич гласуваха по време на редовно заседание
Коментари Харесай

Кметът на Добрич ще взима близо 7000 лв. заплата

Общинските съветници на Добрич гласоподаваха по време на постоянно съвещание нарастването на заплатата на кмета на 6800 лв..

Общо 40 съветници гласоподаваха докладната, като „ за “ гласоподаваха 31, срещу бяха седем общински съветници, а двама се въздържаха. Докладната бележка бе импортирана от заместник-кмета „ Финанси и общинска благосъстоятелност “ Станка Николова.

Тя уточни, че със Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 год. в активност „ Общинска администрация “ е планувано нарастване на разноските за личен състав на общинските администрации, като в тези средства е разчетено и нарастване на заплатите за кметовете. 

Докладната провокира и спор по тематиката, защото съветниците са получили и мнение на инспектор, който показва, че възнагражденията им би трябвало да се дефинират почасово.

Ръководителят на звено " Вътрешен одит " в Община Добрич Диян Георгиев уточни, че възнаграждението на общинските съветници би трябвало да е почасово, а не месечно и по този метод се нанасят „ милиони вреди върху общинските бюджети в цялата страна “.

Според него, като съветник към Националното съдружие на общините в България, това е мнение и на всички инспектори към общинските администрации. " Ако продължава да се изплаща цялостно месечно заплащане на общинските съветници, това би довело до демотивация на чиновниците в локалните администрации.

Вторият риск е обвързван с общинския бюджет, защото в него не са планувани източници за повече доходи ", сподели още Георгиев. Общинският консултант Герман Германов посочи, че заплатата на кмета идва от държавния бюджет, а на общинските съветници от бюджета на Общината.

Той сподели, че ще поддържа докладната, тъй като възнаграждението на кмета не е променяно постоянно, а от него зависят и заплатите на кметския екип, ръководителя на Общинския съвет и общинските съветници. 

Групите в локалния парламент поддържаха нарастването, единствено от „ Възраждане “ предложиха нарастването да е съобразено със междинния годишен показател на инфлация за страната – 10%, което не беше утвърдено от болшинството в залата.

Кметът Йордан Йорданов, сподели че подарява по 5000 лв. от заплатата си всяка година за надарени деца на Добрич. „ Даренията, които ще продължа да върша за децата на Добрич, ще бъдат в по-голям размер “, сподели той. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР