Сгушен на границата между Египет и Судан се намира малък

...
Сгушен на границата между Египет и Судан се намира малък
Коментари Харесай

Земята, която никоя държава не иска

Сгушен на границата сред Египет и Судан се намира дребен имот земя, който е в действителност неповторим. Това е една от последните ничии земи на планетата.
Нито една страна не го желае и е елементарно да се разбере за какво. Това трапецовидно парче земя с повърхност 2000 кв. км, наречено Bir Tawil, се намира в един от най-запустелите региони на Северна Африка. Релефът е най-вече песъчлив и скален, без пътища, непрекъснати поданици или естествени запаси.
От тук идва и изказванието, че този район няма да способства с нищо за стопанската система на нито една страна. Но това е единствено половината история, показва Amusing Planet.
В съседство с Bir Tawil е ситуиран различен доста по-голям триъгълник земя - Hala'ib, който също е формиран от пясък и канара, само че граничи с Червено море и по тази причина е по-ценен. Както Египет, по този начин и Судан желаят Hala'ib, само че поради метода, по който е основана границата сред тях, всяка страна може да владее или Bir Tawil, или Hala'ib, само че не и двете.
Което значи, че взимайки Bir Tawil, страната ще би трябвало да се откаже от претенциите си към по-големия и рентабилен Hala'ib, който никоя страна не желае да загуби.



Начало на тази странна обстановка е поставено през 1899 година, когато Обединеното кралство, което държи властта в региона, подписва съглашение с Египет, с цел да ръководят взаимно Судан, създавайки кондоминиум, наименуван Англо-египетски Судан.
В реалност, британците имат цялостен надзор върху Судан, защото Египет е единствено протекторат на Англия. Постигнато е единодушие границата сред Египет и Судан да протече по продължение на 22-ия паралел.
Но три години по-късно британците вземат решение, че контрактуваната граница не отразява действителното потребление на земята от локалните племена в региона. Така те сформират нова граница.
Малка планина навръх юг от 22-ия паралел, взема решение Англия, би трябвало да бъде ръководена от Египет, защото е дом на номадското племе Абабда, което има по-силни връзки с Египет, в сравнение с със Судан. Това става Bir Tawil.
Междувременно доста по-голям триъгълник земя, наименуван Hala'ib, ситуиран на север от 22-ия паралел, в непосредствена непосредственост до Червено море, е предаден под судански надзор, защото е родината на племето Бежа, които са културно по-близки до Судан.

Проблеми с тази делба не пораждат, до момента в който Судан не афишира самостоятелност през 1956 година Новото държавно управление афишира националните си граници, съгласно които Hala'ib е част от Судан.
Египет, въпреки това, твърди, че това е краткотрайна административна пълномощия и че суверенитетът е открит в контракта от 1899 година, който сложи границата на 22-ия паралел. Това прави Hala'ib египетски.
И до момента в който граничните спорове по света са много постоянно събитие, това, което прави този съответен спор неповторим, не е желанието за владеене на Hala'ib, а по-скоро въздействието, което то има върху по-малкия имот земя на юг от 22-ия паралел - региона, прочут като Bir Tawil.
Нито Египет, нито Судан желаят да упражняват суверенитет над него, тъй като това би означавало да се откажат от претенциите си към Hala'ib.
Така на египетските карти Bir Tawil е показан като принадлежащ на Судан. На суданските карти той се появява като част от Египет. На процедура, Bir Tawil не принадлежи към никого - той е ничия земя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР