Сезонът на зимните вируси е обявен за открит! И ако

...
Сезонът на зимните вируси е обявен за открит! И ако
Коментари Харесай

Нов апарат ще може да ни каже какво не ни е наред

Сезонът на зимните вируси е разгласен за открит! И в случай че вие сами не сте им се поддали, евентуално познавате някой, който е. Вече всички сме привикнали с концепцията да си вършим проби за вируси – около Коронавирус – само че не постоянно е елементарно (или ни се занимава) да се сдобием с тестов комплект (или да отидем на лекар), а в случай че признаците ни са минимални, може да ни бъде простено да предположим, че просто сме настинали.

Но какво ще стане, в случай че имаме устройство, което може да ни каже сигурно дали подсмърчаме поради вирус, грип или нещо друго? Какво ще стане, в случай че може да ни разкрие и други здравословни проблеми, които може би не сме знаели, че имаме, и всичко това от комфорта на личния ни дом?

Може да звучи като научна фантастика, само че скоро може да стане действителност – с помощта на нови проучвания от екип от Норвегия и Съединени американски щати.

Ключовият съставен елемент на технологията, който може да се употребява за генериране на оптични датчици, задоволително прецизни за диагностициране на болести, се назовава микрорезонатор на шепнеща изложба (whispering gallery microresonator). Изработен от германий в този случай, работата на микрорезонатора е да съхранява оптично поле в малко пространство – нормално с дебелината на човешки косъм.

Тук идва концепцията за „ шепнещата изложба “. Известната шепнеща изложба в катедралата Сейнт Пол в Лондон е превъзходен образец: в нея можете да прошепнете дума от едната страна на 42-метровия кръговиден купол и да бъде ясно чута от противоположната страна. По сходен метод, когато светлината, която пътува вътре в микрорезонатора, се движи в кръгове, оптичното поле се усилва.

Самите микрорезонатори съществуват от известно време, само че това, което екипът е постигнал в новото си изследване, е голямо усъвършенстване на технологията. „ Нашият микрорезонатор е към 100 пъти по-добър от тези, които бяха налични преди за дълговълновия инфрачервен набор “, споделя основният създател Дингдинг Рен в изказване. „ Ние създадохме микрорезонатора в режим на шепнеща изложба с най-ниски загуби за дълговълновия инфрачервен набор. Тъй като този набор дава добра информация за химикалите, той ни дава нова опция за приложения на датчиците. “

Тъй като новият микрорезонатор задържа светлината доста по-дълго от предходните версии, той отваря голям брой нови благоприятни условия за потребление на технологията. Както откривателите пишат в своето изследване: „ Много от основаните на микрорезонатори технологии, които преди този момент не бяха жизнеспособни в дълговълновия инфрачервен набор, в този момент са осъществими. “

Едно от евентуалните приложения е в създаването на широколентови оптични честотни гребени – преобразувани лазери, които работят в набор на дискретните честоти и се намират в атомни часовници, оптично съоръжение и GPS. Създателите на честотните гребени даже си поделиха Нобеловата премия по физика за 2005 година

Ако откривателите съумеят да разработят широколентов честотен гребен в дълговълновия инфрачервен набор, това може да даде опция за разбор на голям брой разнообразни химикали по едно и също време.

„ Технологията към момента е в начален стадий, когато става въпрос за измервания в дълговълновия инфрачервен набор на светлината. Но нашето усъвършенстване ще ни даде опция да идентифицираме няколко разнообразни химикала в действително време в близко бъдеще “, продължава Рен.

Най-важното е, че този прогрес може да направи технологията доста по-достъпна. Спектроскопи с опция за разбор на няколко химикала едновременно съществуват, само че до тях имат достъп единствено проучвателен институции и лечебни заведения с огромни бюджети.

„ Фактът, че към този момент можем да измерваме в дълговълновия инфрачервен набор разкрива доста благоприятни условия по отношение на приложението за разкриване и иизобразяване, мониторинг на околната среда и биомедицински приложения “, заключи Астрид Акнес от Норвежкия университет за просвета и технологии, който e съветник по плана.

Тъй като тази област продължава да се развива, може да не мине доста време, преди фантазиите ни за домакински детектор за заболявания да станат действителност. Дотогава обаче – подай кърпичките.

А в подтекста на машините, които могат да диагностицират болест:

 Elizabeth Holmes at a Nuclear nonproliferation discussion in 2013 - 130417-D-NI589-107 (cropped)

Ако познавате това лице, евентуално знаете и за Theranos Inc. – американска корпорация, учредена през 2003 година оттогава 19-годишната Елизабет Холмс (на снимката). Theranos набра повече от 700 милиона щатски $ от частни вложители, което довежда до оценка на компанията от 10 милиарда $ в пика й през 2013 и 2014 година

Тези великански вложения идват поради изказванията на компанията, че е създала кръвни проби, които изискват доста дребни количества кръв и които могат да бъдат осъществени бързо и тъкмо, благодарение на компактни автоматизирани устройства.

Повратна точка настъпи през 2015 година, когато професорът по медицински проучвания Джон Йоанидис, а по-късно и Елефтериос Диамандис, дружно с проверяващия публицист Джон Карейру от The Wall Street Journal, сложиха под подозрение валидността на технологията.

Така Theranos, дружно с Холмс и някогашният президент на компанията Съни Балуани са упрекнати в машинация през 2018 година Холмс е приета за отговорна по четири обвинявания през януари 2022 година и наказана през ноември на 11 години и 3 месеца затвор. Балуани е наказан по всичките 12 обвинявания, повдигнати против него през юли 2022 година, и през декември получава 12 години и 11 месеца затвор и 3 години изпитателен период.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР