Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че Пхенян ще прекрати

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че Пхенян ще прекрати
Коментари Харесай

Спомен от близкото минало: Ключови стъпки в развитието на оръжейната програма на Северна Корея

Севернокорейският водач Ким Чен Ун съобщи, че Пхенян ще приключи нуклеарните си проби и изстрелването на междуконтинентални ракети. Това се случва пет месеца след изстрелването на междуконтинентална балистична ракета и почналото топене на дипломатическите връзки с останалия свят.
Агенция France Presse, представена от БГНЕС, показва някои от основните стъпки, свързани с по-ранното развиване на нуклеарната стратегия на Пхенян, както и на програмата за създаване на балистични ракети на Северна Корея.

Северна Корея стартира да работи в края на 70-те години на предишния век по разновидност на руската ракета „ Скъд”, която е с обхват от 300 км. Първият тест на създадената от Северна Корея ракета се организира през 1984-та година. Между 1987 година и 1992 година стартира създаването ракети с по-голям обхват, в това число Теподон-1 (2 500 км.) и Теподон-2 (6 700 км.).
Тестовото изстрелване на „ Теподон-1” е по посока на Япония през 1998 година, само че година по-късно Пхенян постанова мораториум на подобен тип проби поради задълбочаващите се връзки със Съединени американски щати.

Краят на меморандума идва през 2005-та година, поради „ враждебната” политика на администрацията на Буш. На 09 октомври 2006 година е осъществен първият нуклеарен опит. През май 2009-та година се организира втори под земята нуклеарен тест, няколко пъти по-силен от първия. Ким Чен Ун наследи татко си Ким Чен Ир, който умря през декември 2011 година и възобнови нуклеарните проби през 2013-та година.

Четвъртият под земята нуклеарен тест беше извършен през януари 2016-та, като от Пхенян потвърдиха, че става въпрос за атомна бомба. През март Ким Чен Ун съобщи, че Северна Корея сполучливо е създала нуклеарна бойна глава и през април същата година беше извършен и тестово изстрелване на балистична ракета от подводница. На 09.09.2016 година се организира и петият нуклеарен тест.


Между февруари и март при балистични проби, извършени от Северна Корея, ракета пада наоколо до Япония. От Пхенян обявиха, че с този пуск са тествали оръжие, способно да порази американски бази, а не Япония. На 14-ти май се тества новата ракета на Северна Корея – „ Хвасон-12”, която е ракета със среден/голям обхват. От Пхенян декларират, че ракетата е прелетяла 700 км, преди да падне в Японско море.
На 4-ти юли (Деня на независимостта в САЩ) Ким Чен Ун споделя, че е извършен сполучливо тест на междуконтинентална балистична ракета на страната, която може да доближи до Аляска. Подарък за „ американските копелета”. Вторият сполучлив тест на този вид ракети се организира на 28-ми юли. Часове преди американският държавен глава Доналд Тръмп да заплаши Северна Корея на 8-ми август с „ огън и ярост”, от Пхенян оповестиха, че обмислят нахлуване над американската база в Гуам.

На 3-ти септември 2017 година Северна Корея организира своите най-големи нуклеарни опити. Групите за наблюдаване описаха мощността им на 250 килотона, което е в 16 пъти повече от 15 килотонната бомба на Съединени американски щати унищожила Хирошима през 1945-та година. На 15-ти септември, по-малко от седмица, откакто Организация на обединените нации одобри осем серии от наказания против Северна Корея, страната изстреля ракета над Япония. На 20-ти ноември Вашингтон разгласи, че Северна Корея спонсорира тероризма и усили натиска против страната, добавяйки още наказания.
На 29-ти ноември Северна Корея изстреля своята нова ракета „ Хвасон-15”, която може да придвижи „ доста огромна и тежка бойна глава” и може да доближи до всяка точка в Съединени американски щати. Експерти обявиха, че ракетата в действителност е способна на доближи на доктрина Съединени американски щати, само че се съмняват в достъпа на Северна Корея до технология, позволяваща на ракетата ѝ да оцелее при наново нахлуване в земната атмосфера.
На 13-ти декември Ким разгласи, че Северна Корея е страната с „ най-голяма нуклеарна мощност”.


В новогодишната си тирада Ким Чен Ун разгласи, че нуклеарната мощ на Северна Корея е приключена.
Благодарение на зимните олимпийски игри в Южна Корея се стигна до топене на дипломатическите взаимоотношения сред Сеул и Пхенян. Това стартира през февруари.
На 21-ви април Пхенян разгласи, че неотложно ще приключи нуклеарните опити, както и тестванията на междуконтинентални ракети и ще „ подсигурява прозрачност” при прекратяването на тестванията. Ким Чен Ун добави, че за него притежанието на нуклеарно оръжие „ ще обезпечи на наследниците ни опцията да се радват на допустимо най-приятният и благополучен живот в света”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР