Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна във вторник с личния си

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна във вторник с личния си
Коментари Харесай

Ким Чен-ун пристигна в Русия за среща с Путин, докато САЩ предупреждават за оръжейна сделка

Севернокорейският водач Ким Чен-ун дойде във вторник с персоналния си брониран трен в Русия, където би трябвало да се срещне с президента Владимир Путин, заяви Би Би Си.

Очаква се срещата да се състои в източния град Владивосток и на нея да бъде контрактувано Пхенян да продава на Москва оръжия за войната в Украйна . В понеделник от Съединени американски щати споделиха, че договарянията са доста напреднали и това би било и предизвестиха, че Пхенян " ще заплати цената ".

От Кремъл разясниха, че не се интересуват от изказванията на Вашингтон и потвърдиха единствено, че срещата на водачите ще се организира " през идващите дни " по районни и световни въпроси. Ким Чен-ун към момента пътува към Владивосток, където тази седмица Русия организира огромен стопански конгрес с присъединяване на Путин.

Това е първото посещаване на водача на Северна Корея в чужбина от 4 години - за последно той се срещна с съветския президент очи в очи през 2019 г .

Той потегли от Пхенян за Русия в неделя с частния си трен, съпроводен от висши представители на оръжейната индустрия и военни, както и от външния министър.

Японската осведомителна организация Киодо и Ройтерс оповестиха, че Ким Чен-ун е дошъл на гара Хасан - основната железопътна врата към Далечния изток на Русия от Северна Корея. Той е слязъл от влака, с цел да се срещне с съветски представители и е бил посрещнат с гала.
По-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че срещата с Путин ще се състои след приключването на форума в сряда и че не е планувана конференция на водачите. Той уточни, че Русия желае да построи добра, взаимоизгодна връзка със Северна Корея и ще продължи да укрепва другарството си с нея.Затова ще има договаряния на двете делегации " и по-късно при нужда водачите ще продължат да поддържат връзка във формат " един с един ". Планиран е и формален обяд от името на президента на Русия в чест на госта от Северна Корея.
Песков заяви още, че във Владивосток Путин ще се срещне и с китайския вицепрезидент Чжан Гоцин . Двамата ще обсъдят двустранните контакти на " най-високо ниво " до края на годината.

Междувременно във вторник сутринта държавна медийна организация ТАСС заяви, представена от Би Би Си, че съветският президент е споделил по време на икономическия конгрес, че Русия създава оръжия с " лазерни, ултразвукови и радиочестотни оръжия ". Няма удостоверение какво тъкмо има поради той.

Държавният департамент на Съединени американски щати към този момент разяснява, че всеки трансфер на оръжие от Северна Корея към Русия би нарушил резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации . Те не разрешават всевъзможни оръжейни покупко-продажби с Пхенян.

Северна Корея е една от дребното страни, които намерено поддържат Русия след пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година Миналата седмица Владимир Путин сподели, че ще Москва ще " разшири двустранните връзки във всички връзки по плануван метод посредством сливане на напъните ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР