Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея
Коментари Харесай

От ядрени оръжия до американски войски: Пет основни пречки за мира със Северна Корея

Севернокорейският водач Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин ще беседват в петък на конференция, която ще сложи началото на серия от срещи на високо ниво през Ким през идващите седмици – в това число и с присъединяване на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
В навечерието на събитието всички участващи страни в разговора се ангажираха с съответни обещания. През уикенда водачът на Пхенян даде обещание да страната му да приключи тестванията на нуклеарни оръжия и междуконтинентални балистични ракети. Тръмп приветства този ход на Ким Чен Ун в известие в обществената мрежа Twitter, като даже заприказва за това, че севернокорейският водач е " доста отворен " и " доста честен ", както и че през годините имало доста обещания от Пхенян, само че в никакъв случай ситуацията не изглеждало толкоз оптимистично. В понеделник (23 април) от Сеул на собствен ред стопираха излъчването на кей-поп музика и пропагандни известия, които години наред можеше да бъдат чути в демилитаризираната зона на полуострова. Отслабна напрежението и сред Северна Корея и Запада, което единствено допреди броени месеци предизвикаше съществени опасения от война.
Основните проблеми обаче остават нерешени. Ето и главните спънки за реализиране на мир със Северна Корея, показани от редакцията на американския вестник USA Today и представени от организация " Фокус ".

Това е най-важният въпрос - и най-спорен. Вашингтон твърди, че Северна Корея би трябвало да се откаже от своя нуклеарен боеприпас, който в този момент може да удари градовете в Съединени американски щати. Ким Чен-ун обаче вижда в програмата си за нуклеарни оръжия ключ за оцеляването на режима му.
Потенциалните взаимни отстъпки включват съглашение, което ще задължи Северът да замрази и понижи своя боеприпас във времето, макар че е малко евентуално Вашингтон да се съгласи с предлагането Пхенян да разполага даже с лимитирани количества от сходен вид оръжия.
Други основни точки, които може да се окажат спънка са мира, са свързани с позициите на Япония и други съдружници на Съединени американски щати в района. Остава открит и въпросът дали Северна Корея би се съгласила инспектори да ревизират осъществяването на проекта за денуклеаризация. „ Ключовият въпрос ще бъде за смисъла и обсега на денуклеаризацията ", изяснява Робърт Ейнхорн, анализатор в института „ Брукингс ".

Съобщението на Ким Чен-ун, с което той даде обещание Пхенян да приключи тестванията на нуклеарни оръжия, бе приветствано от водача на Белия дом. „ Уау, ние не сме се отказали от нищо, а те се съгласиха на денуклеаризация (толкова хубаво за света), без повече проби! ", туитна Тръмп в неделя.
Анализаторите не са единомислещи по въпроса какъв брой е напреднала нуклеарната стратегия на Северна Корея, само че множеството от тях заключават, че севернокорейците са постигнали забележителен прогрес и могат да си разрешат да спрат тестванията, откакто към този момент ракетите им могат да доближат до американските градове.


Към момента Съединени американски щати разполагат с към 28 000 военнослужещи, дислоцирани в Южна Корея - наличие, което датира от Корейската война преди седем десетилетия, когато американските военни помогнаха за отблъскването на Севера. Тяхното наличие, дружно с постоянните взаимни учения сред американските и южнокорейските сили, от дълго време е дразнещо за режима в Пхенян.
Наскоро Мун Дже-ин съобщи, че севернокорейският водач се е отказал от настояването си всички военни на Съединени американски щати да се изтеглят от територията на Южна Корея като изискване за денуклеаризация. Дали обаче фактически това е гледната точка на Ким Чен-ун? Това би било противоречив ход даже в Южна Корея, където мнозина гледат на наличието на американските войски като значима бариера против експанзията от Севера. „ Никоя американска администрация няма да се съгласи с цялостното евакуиране на войските ни от Южна Корея, с изключение на в далечното бъдеще ", безапелационен е Ейнхорн.

Южна Корея съобщи, че е в диалози със Съединени американски щати и Северна Корея за формалния кротичък контракт, с който да бъде подложен фиктивен завършек на Корейската война. Бойните дейности в този спор завършиха още през 1953 година с подписването на помирение, само че войната по този начин и не завърши публично. Демилитаризираната зона разделя двете страни и, въпреки че военните дейности са прекъснати през 1953 година, Северна Корея постоянно е работила по този начин, като че ли войната в никакъв случай не е свършвала.
През 1968 година Северна Корея изпрати командоси на юг в несполучлив опит да убият президента на Южна Корея Парк Чунг-хи. През 1976 година севернокорейски бойци убиха двама американски офицери в демилитаризираната зона. През 2010 година една севернокорейска подводница изстреля торпедо против южнокорейски боен транспортен съд, при което починаха 46 моряка.
Не е ясно по какъв начин би изглеждал кротичък контракт, в който Съединени американски щати и Китай би трябвало да бъдат страна по него, защото техни представители са подписали примирието. Има опасности за Съединени американски щати. Например, Северът може да твърди, че американските войски към този момент не са нужни в Южна Корея, когато има контракт, предизвестява Брус Бенет, анализатор в Rand Corporation.


Икономическите наказания са навредили на стопанската система на Северна Корея и Ким Чен-ун от дълго време търси излаз от тях. Изграждането на стопанската система на страната, която беше покрай колапс през 90-те години на предишния век, бе главен приоритет за водача на Пхенян.
Засега глобите са измежду най-мощните лостове, които Съединени американски щати имат във връзка с режима на Ким Чен-ун, а Вашингтон няма да предложи да бъдат отстранени без обилни отстъпки от страна на Пхенян. Анализаторите обаче не са сигурни до каква степен глобите ще окажат въздействие при договарянията за реализиране на дълготраен мир на полуострова. Администрацията на Тръмп твърди, че глобите карат Ким да договаря, само че анализаторите не са сигурни, че глобите са движещата мощ зад последните ходове на водача на Северна Корея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР