Серия от възпоменателни събития подготвя община Правец по случай 111-ата

...
Серия от възпоменателни събития подготвя община Правец по случай 111-ата
Коментари Харесай

Семейството на Тодор Живков се събира в Правец за 111 г. от рождението му

Серия от възпоменателни събития приготвя община Правец по случай 111-ата годишнина от рождението на Тодор Живков, която ще се означи на 7 септември, осведоми „ Ретро “. След като общинарите сътвориха невиждан гаф и пропуснаха да почетат паметта на някогашния Първи през предишния месец, когато се навършиха 24 години от гибелта му, в този момент са решили да има двойно по-наситена стратегия.

Празниците в чест на Тато ще стартират на 7 септември от 17:00 часа, когато формалните посетители, както и всички искащи, ще могат да поднесат венци и цветя на паметника на Българска комунистическа партия величието в центъра на Правец. Час по-късно програмата ще продължи в неговата къща музей, където ще бъде открита галерия, а по-късно ще има и концертна стратегия с няколко реализатори.

Очаква се през днешния ден в родния град на Живков да дойдат и неговите наследници – внуците му Жени Живкова и Тодор Славков. Те не бяха видяни на годишнината от гибелта му през август, а поменът съответства с летните им морски ваканции.



Лично Жени Живкова пък се занимавала с мероприятията по случай 80 години от рождението на нейната майка Людмила. Те се навършиха на 26 юли 2022 година, само че по избор на дизайнерката честването щяло да бъде слято с тези за дядо ѝ. Така на 7 септември в Правец ще бъдат почетени по едно и също време Тодор и Людмила Живкови, въпреки рожденото място на алената принцеса да е Говедарци. В момента обаче в самоковското селце текат ремонтни действия на къщата, в която е проплакала щерката на Тато и Мара Малеева, и тя към момента не е подготвена да посреща гости и туристи.

В същото време родният дом на Тато в Правец е извънредно добре поддържан и стопанисван. Комплексът е част от Историческия музей в града, като включва два обекта – музейна част с сбирка от дарове към страната и родната къща на Живков. Сградите са отворени за посещаване целогодишно, като има огромен интерес към обектите както от българи, по този начин и от чужденци. Голямата експозиционна постройка е издигната през 70-те години. Там Тодор Живков е приемал гостите си от България и чужбина. Сградата е превърната в музей през 2002 година, като всички експонати са пренесени тук от резиденция „ Бояна “. Само на няколко метра от огромната постройка се намира родната къща на Живков, която е издигната от баба му и дядо му в характерен балкански жанр. Стаите се назовават кащи, има особено помещение за работа с вретено, обща спалня със сламени одъри, кухня и стая с огнище. Къщата е реставрирана през 1972 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР