Сериозни признание за устойчивите зелени политики получи София от Европа.

...
Сериозни признание за устойчивите зелени политики получи София от Европа.
Коментари Харесай

София е финалист в състезанието на ЕК „Зелена столица на Европа 2023“

Сериозни самопризнание за устойчивите зелени политики получи София от Европа. Столицата ни е класирана измежду градовете финалисти в надпреварата за премията на Европейска комисия " Зелена столица на Европа 2023 ". За първи път специалистите на EK са класирали София измежду финалистите, дружно с градовете Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингборг (Швеция). През октомври 2020 година, Столична община се включи в конкуренцията с още 15 общински администрации из цяла Европа за зелена столица.

В края на миналата седмица, Европейската комисия (EK) разгласява резултатите от оценка на документите, подадена от градовете-кандидати. Журито прави оценка напредъка, реализиран от градовете в 12 области и дава своите рекомендации за ограниченията, които е добре да бъдат приложени.

Финалът на състезанието ще се състои на 9 септември в град Лахти, Финландия.

На линка по-долу можете да намерите обстоен информативен бюлетин направен в последните дни от екипа на " Зелена София ". В него са разказани задачите на състезанието, подадените данни и оценката за кандидатурата на София.

В идващите дни се чака да бъдат оповестени обособените инфографики и информацияя за това какво следва, както и какви са рекомендациите, които оценяващите са дали за столицата ни.

Припомняме, че от 2010 година насам състезанието на Европейска комисия е годишна селекция, вследствие на която един европейски град се избира всяка година за Европейска зелена столица на годината. Градовете се отличават за:

- Налагане на все по- високи екологични стандарти в развиването си

- Ангажиране с амбициозни цели за по-нататъшно възстановяване на околната среда и стабилно развитие;

- Съвместна работа с други градове; служене за образец и разпространение на най-хубавите си практики измежду общинските администрации на локално равнище и в по-широкия подтекст на Европа

Международна експертна група прави подробна техническа оценка на всеки претендент въз основа на 12 екологични индикатора, обхващащи:

- Изменението на климата: намаляване

- Изменението на климата: адаптиране

- Устойчива градска подвижност

- Устойчиво земеползване

- Природа и биоразнообразие

- Качество на въздуха

- Акустична среда

- Отпадъци

- Води

- Зелен напредък и екоиновации

- Енергия

- Управление.

Данните, подадени от градовете за всеки от 12-те знака, се правят оценка подробно от двама самостоятелни специалисти. Журито, формирано от общо 24 членове, прави оценка финалистите.

Следният екип от специалисти и организации създадоха документите, която Столична община подаде към Европейската комисия през 2019 година и 2020 година:

- Антония Шаламанова (Зелена София - Столична община) - Въвеждане и общо

показване

- Денкщат - Изменение на климата: намаляване

- Денкщат - Изменение на климата: адаптиране

- Методи Аврамов (Център за градска мобилност) - Устойчива градска подвижност

- Асоциация " Наука за природата " - Устойчиво земеползване

- Асоциация " Наука за природата " - Природа и биоразнообразие

- Денкщат - Качество на въздуха

- Мишел Израел, Петя Иванова, Денкщат - Акустична среда

- Денкщат - Отпадъци

- Добрoмир Симидчиев, Радослав Русев - Води

- Клийнтех България - Зелен напредък и екоиновации

- Здравко Георгиев (СОФЕНА) - Енергийни характерности

- Петко Анчев (Зелена София - Столична община) - Управление

Екипът на план " Зелена София " координира събирането на нужните данни за 1кандидатурата. Този развой е спомогнат от редица специалисти в Столична община, държавната администрация, компании и фондации.

Класирането на София е страхотна вест, съобщи в обществените мрежи и специалистът по зелени политики Боян Рашев. " Гордея се с работата на екипа на, който изготви 5 от 12-те съставния елемент на кандидатурата! ", изяснява още той в поста си.

Зелен напредък и екоиновации

Столична община демонстрира мощен ангажимент за стабилно развиване на стратегическо равнище. Той е добре подсилен от неотдавна утвърдени проекти за деяние с ясна визия за идните зелени вложения и запаси за НИРД. Описаните начинания, които вършат усещане включват такива ориентирани към споделената подвижност, публичния превоз, преработването на хранителни и битови боклуци, интелигентно наблюдаване на водата и преработване на текстил. Дигиталната промяна на София, в това число интеграцията на електронни услуги и построяването на нужния потенциал на общинските специалисти, е почнала добре и обещаващо. Градът има положителни и ясно дефинирани бъдещи проекти за отговорно потребление на ресурсите. Насърчаването на мисленето за зелена стопанска система измежду популацията и индустрията, както и по-висок дял на зелените публични поръчки би трябвало да бъдат усъвършенствани в бъдеще, с цел да се окуражат екоиновациите.



Промени в климата: акомодация

София демонстрира ангажимент с адаптационни дейности. Тя се причисли към първото Споразумение на кметовете и възобнови уговорката си за задачите за 2030 година Столична община е деен участник в плана TURAS, част от Хоризонт 2020. София употребява тези действия, с цел да подкрепи политиките си по акомодация. В рамките на световния план Carbon Disclosure Project, София съумя да усъвършенства рейтинга си от " B-Management " през 2018 година на " A-Leader " през 2019 година Рамката на дейности за акомодация на София се основава на систематична оценка на уязвимостта, направена през 2016 година, която сега в допълнение усъвършенства. Стратегията и проектът за деяние за адаптиране към климата са признати през 2019 година, до момента в който SECAP (План за деяние за устойчива сила и климат) също е в развой на подготовка. В него са изброени 64 съответни секторни ограничения и дейности за адаптиране, в това число са написани и съответните финансови средства и заинтригуваните страни. Приблизително инвестиция от 800 евро на гражданин (до 2025 г.) е планувана за деяние по акомодация и ще бъде финансирана от общинския бюджет и посредством външни източници. София би трябвало да продължи систематичното си пътешестване и по този метод може да се стреми да разшири систематичния си прогрес посредством мониторинг. Въздействията върху намаляването на уязвимостта посредством прилаганите ограничения би трябвало да бъдат следени. Освен това методът на присъединяване би трябвало да продължи в бъдещи дейности. Докато методът в предишното позволяваше да се допусна, че дейностите на присъединяване ще продължат, приложението не загатва това.



Енергия

Данните показани в частта за относителен разбор, демонстрират, че делът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) през 2018 година е 18,9%, само че локално създадените ВЕИ мощности равняващи се на 0,5% е доста невисок резултат. Общото ползване на сила сред 2007 и 2015 година е намаляло с 11,4%, а излъчванията на CO2 с 18,2%. Това демонстрира позитивна енергийна наклонност. Въпреки че енергийното ползване на общинските здания е намаляло с 34,4% спрямо 2007 година, потреблението от 169 kWh / m2 през 2018 година към момента е високо. Системното използване на ограниченията за енергийна успеваемост във всички 750 общински здания, което води до приблизително 15,5% спестовност на сила, е похвално. Представените проекти, стратегии и тактики (както и основаването на отдела за климата, енергетиката и въздуха в Столична община през 2017 г.), ясно и безапелационно показват отдаденост към политиките основани на данни и надлежно към задачата за енергийно безпристрастен град. Дългосрочната тактика за развиване на Столична община наречена Визия за София демонстрира фокус върху енергетиката. Тя е част от главните насоки свързани с градската среда, стопанската система, околната среда и превоза и несъмнено задачите за декарбонизация.



За финалния кръг на състезанието, уредниците насочат покана към четирите града- финалисти, да създадат обширна едночасова презентация пред жури от специалисти на 9 септември 2021 година в град Лахти, Финландия.

В представянето си София ще би трябвало да покаже приключена информационна тактика, с съответен проект за деяние в годината (2023), в която се надпреварва да бъде притежател на купата " Зелена столица на Европа ". Трябва да са ясни и основните планове, с които градът възнамерява да реализира своята визия за стабилно развиване.

Критериите, по които журито ще прави оценка претендентите са:

- Ангажираност, интегрираност на визията за резистентност и възторг, показани по време на презентацията

- Предвид мащаба на града и неговата локация - потвърден потенциал на общината да заеме ролята на град-пример за други администрации в Европа, вдъхновявайки ги с най-хубавите си практики; разпространение на полезностите на състезанието

- Комуникационна тактика, която:

- Въвлича жителите в тематиките наранени от дванадесетте знака

- Показва способността на администрацията да работи с сътрудници в локален, районен и народен проект, с цел да се извлекат най-вече обществени и стопански изгоди от купата

- Слага в вероятност ролята на града като дипломат на устойчивото развиване на равнище Европейски Съюз.4.

Предложенията на градската администрация за начинания и ограничения, които ще се осъществят в годината 2023, до момента в който градът носи названието " Зелена столица на Европа ". Ако София бъде определена за победител от журито, то Столична община ще получи парична премия от почти 1 170 000 лева

Повече информация за състезанието можете да .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР