Сериен предприемач. Така приятелите наричат Кирил Петков, който стана служебен

...
Сериен предприемач. Така приятелите наричат Кирил Петков, който стана служебен
Коментари Харесай

Биотехнологиите са бизнесът на Кирил Петков

Сериен бизнесмен. Така приятелите назовават Кирил Петков, който стана длъжностен министър на стопанската система.

Една от компаниите, в която е акционер, е " ПроВиотик ". Тя продава артикули на основата на лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus). От една година нейна разработка употребява компанията " Кенар ", с цел да предлага на пазара салати без консерванти, написа Дневник.

Компанията на Кирил Петков взе участие и в създаването на хранителна добавка, която има претенцията да подкрепя имунната система и белите дробове. Тя е направена въз основата на разработка от 80-те години на учен Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски, които са известни като бащите на имуностимулатора " Респивакс ", употребен против грип. В основата на продукта още веднъж е лактобацилус булгарикус, придобил известност отвън страната посредством българското кисело мляко. Чрез различен план Петков вкарва въпросния микроб и в бирата " Айляк "

Kирил Петков е един от създателите на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност, посредством който в съдействие с Харвардския и Софийския университет провежда курсове по икономическо развиване и микроикономика на конкурентоспособността. Това е един от плановете, които го свързват с Асен Василев - служебния министър на финансите, с който се познават от " Харвард ".

В началото на пандемията двамата показаха проект по какъв начин да се разреши на бизнеса да работи в изискванията на пандемията - като служащите се тестват постоянно, с цел да не се постанова затваряне на предприятието. Здравните управляващи го отхвърлиха като голословен медицински, само че в този момент предприемачът в ролята на министър ще бъде изправен пред провокациите на стопанската система в изискванията на продължаваща пандемия.

По негова концепция през 2018 година в Биологическия факултет на Софийския университет отваря център за приложни проучвания и нововъведения. В него Петков влага и 500 хиляди лева средства на компанията си. Центърът е отворен за студенти, които са записали магистратура по биология, микробиология, молекулярна биология, химия, фармация, биотехнологии, както и за докторанти.Петков е на мнение, че бъдещето е на мултидисциплините и всеки университет би трябвало да мисли за това.Кирил Петков е бил вложител и в " Джъмбо плаза " дружно с американския хедж фонд управител Майкъл Карш, само че тогава се отдръпва, с цел да се концентрира върху бизнеса си с хранителни добавки. Компанията на Петков има няколко патента по биотехнологии в Съединени американски щати.

Той е приключил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10 на неговия випуск.Работил е за " Макайн груп ", огромна компания, която влага и ръководи огромни индустриални планове в Северна Америка и Европа.

През 2018 Кирил и неговият татко провеждат избавителна интервенция в опит да бъде открит алпинистът Боян Петров, който почина в региона на Шиша Пангма.

Кирил Петков е фамилен, с три деца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР