Сенкач – сладък десерт от бишкотено-маслено тесто, печено на открит

...
Сенкач – сладък десерт от бишкотено-маслено тесто, печено на открит
Коментари Харесай

Сенкач или Шакотис - най-нетрадиционният традиционен сладкиш

Сенкач – сладостен десерт от бишкотено-маслено тесто, печено на открит грил, във формата на дървен вал или открит конус. Прието е, че произлиза от немската кухня, само че въпреки всичко произходът му е неразбираем. В днешно време е районен специалитет в Германия (планините Харц и Саксония-Анхалт), Швейцария, Франция, Румъния, Унгария, Литва, Швеция, Полша (Кашубия), Судовия, Подляско войводство.

Готовия сенкач, прочут и като Шакотис, наподобява на отсечен пън, по тази причина и го назовават Дървесен сладкиш. В резултат на поредните поливания на тесто при прорез се виждат по-тъмните, изпечени пластове на сладкиша, което припомня на годишните кръгове на отсечено дърво.

Разтичащото се по време на печене тесто образува неравномерни върхове, които придават резултата на дървесина. Готовия сенкач може да бъде полят с глазура или шоколад.

Историята на сенкача в неговия актуален тип датира още от Средновековието. Поляците научават рецептата и технологията на подготвяне от Ятвягите, балтийски племена, живеещи в средновековните терени на север от Мазовия. Този тип голям сладкиш можел да бъде елементарно изработен на откритите пещи, а неговият гръмък външен тип връщаш към природата и наподобяващ дърво, отговарял на усетите на епохата.

По-нататък в бъдещето техниката на печене на тестото на открит грил била известна още от праисторическите времена.

В днешно време традицията за подготвяне на сенкач /разгледай галерията/ се е запазила в разнообразни краища на Германия, Швейцария, Франция, Румъния, Унгария, Литва, Швеция и несъмнено - в Полша. Интересно е, че сенкач е и един от обичаните сладкиши в Япония, където го избират изпечен.

За произхода на сенкача съществуват разнообразни версии и, както нормално, спорни митове. Според една от тях най-старата рецепта е на странстващ феодален калфа, който работел при един прочут пекар на перники в Берлин, който пекар се срещнал с тестото и характерната му обработка в Котбус.

С Берлин сенкачът се свързва чрез един ръкопис от 1682 г - Пикантен самун и всевъзможни тестени произведения на Йоханес Сигисмунг Елсхолз, доктор в двора на Саския курфюрст, в който се загатва за въпросния сладкиш като за берлински специалитет.

В Полша традицията признава, че първите сенкачи са изпечени в местността Бержники покрай Сейни в Судовия във връзка на визитата на кралица Бона Сфорца. Според други източници Шакотис е бил пренесен в Литва от Германия, а по-късно чрез благородническите имения са стигнали до най-богатите селяни.

Приготвянето му е трудоемко и лишава най-малко няколко часа, в които би трябвало да стоите до огъня и на всяко завъртане на вала да поливате с черпак от сместа. За изработката на сенкач с размери от към 50 см височина са нужни по кг захар и брашно и 40 яйца. Изключително гръмък и хубав сладкиш, който би трябвало да опитате.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР