Сенатът на САЩ прие основните правила за процеса по импийчмънт

...
Сенатът на САЩ прие основните правила за процеса по импийчмънт
Коментари Харесай

Импийчмънтът на Тръмп: Сенатът прие правила след бурни дебати посред нощ

Сенатът на Съединени американски щати одобри главните правила за процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп след траял близо 13 часа остри диспути в първия ден от процеса, оповестяват международните информационни организации.

Демократите влязоха в разправии с юристите на Белия дом по отношение на провеждането на обективен развой, до момента в който републиканците блокираха опитите им да се прегледат нови доказателства.

Пренията по отношение на процеса ще бъдат обновени по-късно през днешния ден с използване на причини от страна на демократите, които ще бъдат последвани от защитни пледоарии от страна на републиканците и въпроси.

Тръмп е третият президент на Съединени американски щати, който минава през развой на импийчмънт. Той е упрекнат в корист с власт и възпрепятстване на следствието от страна на Конгреса на Съединени американски щати. Той отхвърля да е сторил нещо неправилно и нелегално.

Срещу Тръмп стартира развой, откакто през предишния месец беше импийчнат от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), която е следена от Демократическата партия.

Ала Сенатът, който е следен от съпартийците на Тръмп - републиканците, не се чака да го осъди и да го в профил от заемания пост.

Вчера по време на Световния стопански конгрес в швейцарския зимен курорт Давос Тръмп отхвърли обвиняванията против него като " просто машинация ".

Републиканците и демократите спориха до късно през нощта американско време, откакто процесът стартира през вчерашния ден, като дебатите завършиха към 2 часа през нощта вашингтонско време (9 часа българско).

Сенаторите дадоха клетва да работят като безпристрастни правосъдни заседатели в процеса, който е управляван от основния арбитър на Съединени американски щати Джон Робъртс.

Съгласно признатите правила за осъществяване на процеса, излагането на встъпителните причини ще стартира по-късно през днешния ден, като всяка страна ще разполага с 24 часа, с цел да изложат тезите си в границите на три дни.

Но главният въпрос за очевидците към момента не е организиран, като дебатът и гласуването дали са призовани бяха отсрочени, до момента в който всяка страна не аргументира тезата си.

Демократите желаят да чуят от основни съветници на Белия дом, които са работили в тясно съдействие с Тръмп, в това число изпълняващият длъжността шеф на кабинета Мик Мълвейни и някогашният консултант по националната сигурност Джон Болтън.

С гласоподаване по партиен симптом - 53 гласа " за " и 47 гласа " срещу ", Сенатът отхвърли три опита на демократите да получат документи и доказателства в процеса по импийчмънт.

Сенаторите блокираха предложение от водача на групата на демократите Чък Шумър за условие на документи от Белия дом, свързани с дейностите и връзките на Тръмп с Украйна.

Мнозинството от сенаторите също по този начин отхвърли последващите оферти, настояващи за даване на документи и записи от Държавния департамент и службата на Белия дом, отговаряща за бюджета.

В своето встъпително изказване Адам Шиф, демократът от Камарата на представителите, който води делото по импийчмънта, съобщи, че множеството американци " не имат вяра, че ще има обективен развой ".

" Те не имат вяра, че Сенатът ще бъде неутрален ", добави той и акцентира: " Те считат, че резултатът е авансово явен. "

Правният екип на президента по-рано изиска той неотложно да бъде оневинен, като назова процеса " рисково деформиране на конституцията ".

Подкрепян от юристите на президента, водачът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл в началото възнамерява да редуцира излагането на встъпителните причини от три на два дни.

Демократите настояха, че това ще бъде не по-малко от прикриване.

Но след среща със сенатори, в това число някои републиканци, Макконъл се съгласи за излагане на встъпителните причини в границите на три дни.

Сенаторите показаха опасения за това по какъв начин ще наподобяват в очите на американските гласоподаватели среднощните съвещания по импийчмънта.

Очакват се още няколко дни на разногласия към процедурните правила. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР