Сенатът на Съединените щати не успя да отмени ветото на

...
Сенатът на Съединените щати не успя да отмени ветото на
Коментари Харесай

Сенатът не успя да забрани на Тръмп да продава оръжие на Саудитска Арабия

Сенатът на Съединените щати не съумя да анулира ветото на президента Доналд Тръмп върху три резолюции на Конгреса, които приканиха администрацията да не продава избрани оръжия на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, съобщи БГНЕС.
При гласуването, 45 сенатори гласоподаваха за анулация на ветото, а 40 бяха срещу. За да се преодолее президентско несъгласие, са нужни две трети от 100-те гласа в Сената.
По-рано Тръмп наложи несъгласие на резолюции, които изискват заледяване на продажбите на оръжие от над 8 милиарда $. Според него, ползите на поддръжката на съдружниците в района на фона на заканите от Иран изискват това. Тръмп съобщи, че анулацията на продажбите ще отслаби конкурентоспособността на Съединени американски щати на оръжейния пазар и ще навреди на връзките с сътрудниците.
Американският президент трябваше да предприеме юридически ход и да разгласи по този начин нареченото изключително състояние, с цел да попречи на Конгреса да спре продажбите на оръжие в редица страни, в това число Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
През май Сенатът също не съумя да преодолее ветото на Тръмп върху законопроект, забраняващ американската поддръжка за Саудитска Арабия в Йемен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР