Семейство Лорер ще въртят 9 млрд. лева. Съпругът Даниел Лорер,

...
Семейство Лорер ще въртят 9 млрд. лева. Съпругът Даниел Лорер,
Коментари Харесай

Семейство Лорер ще въртят 9 млрд. лева.

Семейство Лорер ще въртят 9 милиарда лв.. Съпругът Даниел Лорер, в качеството си на министър на нововъведенията и растежа, подпомаган от брачната половинка си Виолета Лорер ще ръководят парите от стратегиите за конкурентност и за научни проучвания, както и от Националния проект за възобновяване. Парите фамилията получава за ръководство от кума си министър-председателя Кирил Петков, пише „ Труд “

Даниел Лорер концентрира в основаното със специфични цели Министерство на нововъведенията и растежа огромна част от средствата, идващи от Брюксел. За да не е в очевиден спор на ползи брачната половинка – Виолета Лорер стана началник на кабинета на вицепремиера, отговарящ за еврофондовете и финансов министър Асен Василев. Преди десетина дни тя стана и представител на страната в НЗОК

Кумово-семейното ръководство на големия запас може да генерира корупция, сочи решение на КПКОНПИ, която е анализирала плана за организационен устав на министерството на Лорер. В разбора е посочено, че общият финансов запас, който ведомството на Лорер ще ръководи е в размер на 4 323 998 910 евро, без да се регистрират средствата по предходния програмен интервал.

От КПКОНПИ предизвестяват, че в устройствения устав са открили следните индикации, представляващи рискови зони за корупция:

1. Несъразмерно систематизиране на функционалности и отговорности

2. Необосновано нарастване и систематизиране на щатната бройка, както и липса на административен потенциал, създаващи опция за неефективно разходване на обществен запас (изразходване на повече от нужните средства за реализиране на упования резултат);

3. Неефективно ръководство на процеса, обвързван с правонарушенията при администриране на средства от европейски фондове, принадлежности и стратегии

4. Неосигуряване на задоволителна гласност на плана на Устройствения устав на Министерството на нововъведенията и растежа

Комисията е анализирала правилника на ведомството на Лорер, защото с плана на правилника се разпорежда ръководство и надзор на забележителна част от средствата, предоставени на България от Европейски Съюз. Любопитна детайлност е, че правилникът е пуснат за публично разискване на 30 декември, а поради спешността му срокът е понижен от 30 на 14 дни.

Експерти разясниха, че е неприемливо толкоз значим документ, обвързван с евросредства да бъде “претупан ” небрежно в паниката. От КПКОНПИ предизвестяват за липса на надеждни механизми за надзор на харчовете. Изтъкват и че буди неразбиране фактът, че един и същи член на Министерския съвет (Асен Василев) се оказва в позиция да дава наложителни методически инструкции на сертифициращите органи и одитните органи по отношение на ръководството на стратегиите, които са му подчинени.

“Това обуславя опасности във връзка с системата за надзор на всички равнища на ръководство на средствата от Европейски Съюз, защото министърът на финансите е и вицепремиер, отговарящ за еврофондовете. Налице са действителни предпоставки за разбъркване на възлагателни, изпълнителски и контролни функционалности, посредством неспазване на съществени условия, отнасящи се до цялостния цикъл на ръководство и надзор на стратегии и планове ”, написа в разбора.Там е посочено, че следва и доста раздуване на щата при изчезнал административен потенциал.

Проектът на организационен устав планува профилираната администрация да бъде в 4 дирекции. Нови са “Политики и разбори ”; “Инструменти за стопански напредък ”, а “Насърчителни ограничения и планове ” (щатът до в този момент е бил 14 човека) и Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност ” (досегашен щат 212 човека) са част от предходното министерство на стопанската система.

В правилника се планува в “насърчителни ограничения ” да проработят два пъти повече хора – 25 души, а в Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност ” броят на сътрудниците да бъде повишен със 70 бр. или над 7 пъти (от 13 на 96 щатни бройки). Така наподобява на процедура административната промяна на държавното управление на Кирил Петков, в която финансовият министър Асен Василев обещаваше редуциране на 30 000 служители до края на 2022 година, разясниха пред “Труд ” специалисти в региона на държавната администрация, които предвиждат идно раздуване на чиновничеството. Доказателство в тази посока има в обилие в правилника за новото министерство на Лорер, който твърдеше, че няма да има нови назначения – единствено щели да се трансферират дирекции и отдели. В плана е записано, че с изключение на новите дирекции и раздутия щат на старите ще се “предвижда и опция да бъдат привличани краткотрайно нещатни сътрудници ”, на които ще се заплаща със средства от стратегиите. От опозицията попитаха иронично, нещатни сътрудници не бяха ли при Министерство на вътрешните работи.

А от КПКОНПИ предизвестяват, че “въпреки повишената щатна бройка, новата Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност ” се чака да проработи в условия на краен недостиг на специалисти. Паралелно в тази дирекция се чака да се образува нов екип за ръководство на плановете по Националния проект за възобновяване и резистентност.

“В изискванията на изострен експертен недостиг се основава риск от прехвърляне на функционалности за част от стратегиите към други външни за министерството структури (междинни звена), като потреблението на сходен метод в предходни програмни интервали бе потвърдено неефективно ”, написа още в разбора на КПКОНПИ, откъдето предлагат Министерски съвет да не бърза с приемането на устройствения устав на министерството на Лорер.

Комисията за битка с корупцията отхвърли промени в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове. Мотивите са, че вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който е вносител на промените, основава корупционен риск, прехвърляйки механично “Централно координационно звено ” от Министерски съвет във финансово министерство. При обзор на законопроекта се открива, че в член 10 се основава нова алинея 3, която е със следното наличие: “За Централно координационно звено може да бъде несъмнено звено в границите на Министерството на финансите ”. Така написан текстът на новата наредба дефинира под изискване съществуването на Централно координационно звено и функционалностите му, написа в претекстовете на КПКОНПИ. Предложеното изменение основава предпоставки за безрезултатност и неефективност, което от своя страна, способства прояви на корупционен риск, се споделя още в разбора на антикорупционния орган. Посочено е също и, че Асен Василев е изискал скъсен период от 14 дни за основните промени.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР