Семейство Ал Хасан на два пъти e ставало жертва на

...
Семейство Ал Хасан на два пъти e ставало жертва на
Коментари Харесай

Невидимите хора на Сирия

Семейство Ал Хасан на два пъти e ставало жертва на съветски касетъчни бомби в Сирия. А последствията са ужасяващи. Абд ал-Хади Митеб ал Хасан споделя пред Дъждовни води, че при първата офанзива е умрял татко му. Във втория случай били засегнати  двете му сестри, които си играели на открито, когато бомбата избухнала. " Руа загуби едното си око, а Доа - ръката си ”, споделя 23-годишното момче. " В болничното заведение те прекараха цялостен месец ”.

Това се е случило преди повече от година. Сега двете девойки - на 9 и 10 години - се пробват да живеят естествен живот. Но това е извънредно мъчно, изяснява брат им. " И двете се нуждаят от профилирана грижа. Но такава няма. Всичко вършим аз и майка ни. През множеството време е доста мъчно. Живеем в палатки, а е доста горещо ”.

Колко сирийци са с увреждания?

След повече от 10 години революция към 28% от популацията на Сирия – в това число децата над 2-годишна възраст, страдат от някакъв тип телесни увреждания. Това сочат данни на Организация на обединените нации от 2021 година. В някои елементи на страната процентите са даже още по-високи - 37 на 100 от хората в Североизточна Сирия имат някакъв тип увреждане. Тази стойност е двойно по-висока от междинната за света (15%).

Снимка: Omar alBam/DW

" Процентът не е толкоз висок единствено поради войната ”, изяснява Емина Черимович от " Хюман Райтс Уоч ”, която е и съавторка на отчет по тематиката от 2022. " Не става дума единствено за потърпевши от военните дейности, само че и за неналичието на опазване на здравето и други обществени грижи. Всичко това води до увеличение на уврежданията измежду деца и възрастни ”.

След разрушителното земетресение в Турция и Сирия при започване на годината обстановката се усложни още повече, изяснява Мириам Абор-Югон от Международната организация за филантропична помощ и развиване, оказваща поддръжка на хората с увреждания.

Защо уврежданията остават незабелязани?

Въпреки че в Сирия има толкоз огромен брой хора с увреждания, техните проблеми постоянно остават " невидими ” и ”скрити ". " Въоръжените спорове пораждат нови проблеми и изострят съществуващите, пред които са изправени хората с увреждания, като излагат цялата общественост на още по-големи рискове.

Когато човек е в инвалидна количка, заобикалящите го нормално незабавно го виждат, само че човек с увреждане е и този, който просто накуцва или има болки в крайници, тъй като е бил прострелян или тъй като крайникът не е зараснал вярно заради липса на здравна помощ. Има и голям брой хора с повредено зрение или слух. Това са неща, които не се виждат на пръв взор ”, изяснява експертката Абор-Югон.

Високият % на хора с увреждания в Сирия " значи, че една трета от популацията на страната към този момент има напълно разнообразни вероятности за бъдещето си ”, споделя Абор-Югон. " Става дума и за самочувствие. Тези хора се опасяват, че са станали безполезни, че зависят напълно от фамилиите си или че не могат да се грижат за тях. Има сериозен психически напън, а той се отразява и на стопанската система ”.

Безработица и други проблеми

Други изследвания за Сирия демонстрират, че в случай че член на фамилията е с увреждане, това усилва вероятността в фамилията да има безработица, а децата да отпаднат от учебно заведение. Това значи, че семействата по-трудно ще покриват главните си потребности.

Сирия, семейство Ал Хасан живее в палаткаСнимка: Omar alBam/DW

Подобен е казусът с Фатима ал Абдула, чиито татко и брат умират в земетресението, а майка ѝ и другите ѝ братя и сестри са ранени. Тя самата остава неработоспособен на 15 години. Операцията на гръбначния ѝ дирек е осъществена безплатно в болничното заведение в Идлиб. Близките ѝ обаче се тормозят, че има още доста неща, с които не знаят дали ще се оправят - още интервенции, а също и психическа грижа за момичето, чийто живот е изменен радикално.

" Има цяло потомство деца, които порастват без достъп до верните грижи и това по всяка възможност ще усложни живота им отсега нататък ”, споделя Черимович.

Борба срещу общественото изключване

Иракската изследователка Рая ал-Жадир споделя, че в случай че си роден с увреждане, в арабската просвета постоянно гледат на тебе като на " неуспех ”. Активисти като нея се борят за смяна в отношението към хората с увреждания в този район. Трябва да се трансформират усещанията - от грижата за тези хора до зачитането на правата им.

***

Вижте и това виедо на Дъждовни води:

Защо толкоз доста бебета се изоставят в Сирия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР