Семейства от Велико Търново се срещнаха с лекарите от отделението

...
Семейства от Велико Търново се срещнаха с лекарите от отделението
Коментари Харесай

Майка на недоносено бебе: Лекарите от неонатологията са ангели

Семейства от Велико Търново се срещнаха с лекарите от отделението по неонатология в регионалната болница, с цел да им благодарят за грижите в навечерието на Световния ден на недоносените деца.

Всяко десето бебе, което се ражда в България, е недоносено, до момента в който в някои европейски страни децата, родени в риск, са два пъти по-малко като дял от ражданията.

91 недоносени бебета са минали от началото на годината до в този момент през интензивния бранш на отделението по неонатология в регионалната болница „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново. Децата, родени в риск, са 9 на 100 от ражданията в региона.

Синът на Габриела Димитрова е едно от тези деца. В седмия месец от бременността майката вдигнала доста високо кръвно и трябвало да роди по неотложност. „ Роди се 1,7 кг. Бях в реанимация и той прекрачи границата от гибелта към живота. Лекарите от неонатологията са втората майка. Те са ангели “, сподели тя, представена от БНР.

Във великотърновската неонатология към този момент се предлага безвъзмездна консултация с психолог на фамилиите, чиито деца са родени в риск. Терапевтът Саша Димова оказва помощ на майките да преодолеят контузията, че са станали родители прибързано. „ Психологът е оня, който дава пространство в това по какъв начин да продължат и да одобряват детето си, по какъв начин да станат родители “, изяснява Димова.

Трудностите в неонатологията са с недостигащите фрагменти и консумативи за апаратурата, сподели началникът на отделението доктор Кина Николова. „ 90 % от работещите са над 50-годишна възраст. Няма междинното потомство на последователност “, изяснява доктор Николова.

Специализантът доктор Бейхан Чукчиев е най-новото попълнение във великотърновската неонатология. Споделя, че постоянно е желал да се занимава с бебета. „ Единствените проблеми, които имаме в отделението, е дефицит на инсталация или по-модерна инсталация, от която имаме потребност “, споделя той.

В събота вечерта крепостта „ Царевец “ ще бъде обагрена в лилаво в символ на съпричастност с прибързано родените бебета и техните фамилии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР