Секунди по-рано четири изстрела прогърмяват във фоайето, а 39-годишният Пантю

...
Секунди по-рано четири изстрела прогърмяват във фоайето, а 39-годишният Пантю
Коментари Харесай

Студени досиета: Разстрел на 10 000 км от София

Секунди по-рано четири изстрела прогърмяват във фоайето, а 39-годишният Пантю Тотев Пантев се свлича и умира на място. Босът на СИК е улучен с четирите патрона в главата.

Убиецът влезнал в препълненото предверие на хотела с револвер в ръка и невъзмутимо ликвидирал жертвата си. След това стремително липсващ. Показното ликвидиране станало пред погледите на десетки посетители в хотела, измежду които и бременната другарка на Пантев - манекенката Петя Райкова. Очевидците разказват стрелеца, като мъж на междинна възраст, с кестенява коса и синьо-зелени очи.

Целият състав на полицията на Аруба е вдигнат на крайник, само че убиецът по този начин и не е открит. Оказва се, че минути след разстрела, от летището на острова, което е близо до хотел "Сонеста " е имало полет за Колумбия.

Кой е Пантю Пантев?

Роденият на 6 септември 1961 година в София Пантю Тотев Пантев, прочут като Поли Пантев, е внук на на прочут индустриалец отпреди 1944 година и след реституцията се снабдява с голям брой парцели в София.

През 1994 година той притегля вниманието на службите, като индивидът, измислил ВИС-2, след отнемането на лиценза на ВИС-1. Пантев е и непосредствен другар с Васил Илиев, само че малко преди убийството на боса на ВИС, пътищата им се разделят. Поли минава към конкуренцията и става една от главните фигури в СИК.

Официално Пантев има девет компании, чиято активност главно е строителна и комерсиална. В няколко от тях той е съучастник с Николай Маринов - Малкия Маргин. Дялове във компаниите на Пантев имат и няколко италианци. Неофициално е апетитен за един от главните наркотърговци в България.
"Кариерата му " стартира в началото с контрола над хероина. Поли е непосредствен до Пламен Иванов-Фалконети, който е погубен от упор през 1997 година пред ресторант "Олимп " и който направлявал трафика на хероин през България.

Две години по-късно - доникъде на 1999 година Пантев към този момент владее най-малко половината пазар на кокаин у нас.

Версиите

Разбира се, най-известната версия за разстрела на Поли Пантев са откраднати стотици килограми кокаин. Останалите детайлности - като килограмите дрога и собствеността им, обаче много се разграничават.

Според едни клюки, кокаинът бил 600 кг и бил благосъстоятелност на колумбийската мафия, чиято дълга ръка застигнала Пантев на Аруба. Според други - опиатът бил 400 кг и бил на Сретен Йосич, а босът на СИК не съумял да събере парите, с цел да заплати за изчезналия при превозването през България кокаин.

Твърди се, че най-малко още 8 убийства са свързани с прословутия кокаин, всички приписани на Сретен Йосич. Първото е на близкия до Поли Пантев Иван Стоянов-Кубето през лятото на 2001 година Следващият е считаният за правоприемник на Пантев и негова дясна ръка - Евгени Стефанов-Женята през 2003 година През 2004 година идва ред на бай Миле, при започване на 2006 година изчезва вечно Кирил Цветанов-Буята. Същата година е разстрелян Иван Тодоров-Доктора, а през декември 2003 година в Амстердам е погубен и Константин Димитров- Косьо Самоковеца.

Трета версия сочи, че разстрелът на Пантев е поръчан от италианската мафия, като възмездие за убийството на италианеца Микеле Раниери на 15 юли 1997 година в първокласния бар "Тримата мускетари " против съветската черква в София.

Чужденецът, който е брат на мафиотски необут в Италия, провокира скандал с група мъже от СИК, като даже прострелва в корема с револвер един от тях. В последвалото меле той е погубен. Задържани са всички от групичката на СИК, измежду които и Поли Пантев. При следствието обаче от обвинен той се трансформира в очевидец и скоро е освободен.

През юли 2000 година незнаен изстреля против Пантев снаряд с гранатомет. Опитът за покушението стана на бул. "Симеоновско шосе ". Тогава Пантев съумя да се избави, тъй като боеприпасът се оказа образователен. Това даде учредения на криминалистите да предположат, че задачата на стрелеца е била единствено да сплаши боса на СИК.

На 15 ноември 2000 година бомба с тротилов еквивалент сред 10 и 12 кг се взриви в стая 102 на хотел "Амбасадор " в София. При гърмежа умират руснакът Александър Романов и арменецът Арташес Суренович Тер Овсепян, като се смята, че Романов без да желае е задействал бомбата, до момента в който пренастройва механизма й върху масата на хотелската стая. От спецслужбите тогава изричат съмнение, че адската машина, разрушила "Амбасадор ", e била предопределена точно за Поли Пантев.

Разследването на убийството на Пантев от дълго време е спряно. 17 години след гибелта му делото е едно от десетките студени досиета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР