Сеизмолозите в Демократична република Конго съобщават за 61 земетресения за

...
Сеизмолозите в Демократична република Конго съобщават за 61 земетресения за
Коментари Харесай

Десетки земетресения след изригване на вулкан в Конго

Сеизмолозите в Демократична република Конго оповестяват за 61 трусове за последните 24 часа поради изригването преди седмица на вулкана на връх Нирагонго, при което починаха 31 души, предава Си Ен Ен. 

От вулканичната обсерватория в град Гома предизвестяват, че кратерът на вулкана продължава да се срутва, което способства за земетресенията. Над 400 хиляди души са напуснали Гома поради заплахата от ново вулканично изригване. Вулканът се намира на към 15 километра от Гома, където живеят близо 670 хиляди души.

В отчет на вулканичната обсерватория са изложени четири вероятни сюжета, като в най-хубавия случай земетресенията стопират и не следва ново изригване. Учените също по този начин предизвестяват, че в случай че магмата продължава да се движи към езерото Киву, съществува възможност от лимнично изригване под езерото, което може да докара до изпускане на отровен газ. Това може да е най-лошият сюжет. Емисиите от токсични газове евентуално ще зачестят през идващите месеци заради увеличението на размера на подземната магма. В отчета се прибавя, че хората би трябвало да вземат защитни ограничения при потреблението на вода за пиянство и миене на зеленчуци, защото вулканичната пепел може да е замърсила резервоарите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР