Сега, след като спорът за името между Гърция и Македония

...
Сега, след като спорът за името между Гърция и Македония
Коментари Харесай

След споразумението за името на Македония, вниманието ще се прехвърли върху Косово

Сега, откакто разногласието за името сред Гърция и Македония е решен, западната дипломация и в частност Америка ще насочат вниманието си към Косово, където тлеят съществени проблеми.

Макар да приветства утвърждението на Договора от Преспа от Народното събрание в Скопие по-рано този месец, президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че съглашението за името може да послужи като модел за споразумяване на поредност от разногласия сред Прищина и Белград. В пост в обществената мрежа „ Facebook “ той написа, че се надява 2019 година да бъде " годината на огромни решения ", по време на които Косово и Сърбия могат да сложат завършек на " безконечния спор “ между тях със съглашение, което ще донесе мир и нормализиране на двустранните връзки.

Всъщност предишното лято помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на европейската и евроазиатската политика Уес Мичъл (който подаде оставка, само че ще остане на поста най-малко доникъде на февруари – бел. ред.), съобщи пред Комисията по външни връзки на Сената: „ На Балканите изиграхме голяма роля в разрешаването на разногласието за името сред Гърция и Македония и се ангажирахме със Сърбия и Косово да проведем разговор с посредничеството на Европейски Съюз “. Само преди няколко седмици обаче американският президент Доналд Тръмп изпрати писмо до Тачи и неговия сръбски сътрудник Александър Вучич, в което ги прикани да ускорят договарянията за помиряване и ги предизвести, че „ неуспехът да се възползват от тази опция би бил драматичен “.

След разногласието за името, Косово е другото рисково балканско затруднение, което американците и европейците желаят да преодолеят. Междувременно, зад кулисите се развиват други сюжети, като даже се приказва за такива възмутителни ограничения като замяна на територии.

Западът желае да подслони всички страни от балканския район под евроатлантическия чадър и изключително този на НАТО, и до момента наподобява, че печели борбата с Русия за въздействие в района. Поглед към картата демонстрира, че откакто „ Северна Македония “ и по-късно Косово се причислят към НАТО, единствено Сърбия и Босна и Херцеговина ще останат отвън Алианса. След като загуби борбата за Черна гора и в този момент е на път да загуби борбата за " Северна Македония ", съветският президент Владимир Путин се втурна към Белград предходната седмица на посещаване, където посланието му беше, че Москва към момента има пръст във всички събития на Балканите, със Сърбия като трамплин. Неговата позиция демонстрира, че борбата за Косово ще бъде всичко друго, само че не и лесна. /БГНЕС

………………………………

Анализ в гръцкия вестник " Катимерини "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР