Сега основната цел на Москва е да провери до каква

...
Сега основната цел на Москва е да провери до каква
Коментари Харесай

Шведско издание: Кой ще бъде първият, който ще излезе от играта след руската мобилизация край Украйна?

Сега главната цел на Москва е да ревизира доколко Западът е подготвен да отстоява Киев. Европа и Съединени американски щати приказват за „ непоклатима поддръжка “, а Русия има добра опция да ревизира дали това са празни думи, написа шведският специалист Якоб Хеденског във авторитетния ежедневник Aftonbladet.
„ Изглежда, че страните се пробват да се надхитрят взаимно “ - споделя Хеденског (Jakob Hedenskog) от Института за проучване на защитата.
Борбата сред украински бойци и лоялните на Русия сепаратисти в Източна Украйна ескалира през последните седмици. От началото на годината 26 украински бойци са починали в боеве със сепаратисти, съгласно президента Владимир Зеленски. Това е най-лошата статистика от няколко години.
В същото време Русия разполага от ден на ден войски в региони по украинската граница. Днес съгласно Съединени американски щати те са повече, в сравнение с когато и да е след съветската анексия на Крим през 2014 година
„ Ние сме все по-притеснени от наскоро възходящата експанзия от Русия в Източна Украйна “ - сподели Джен Псаки, представител на Белия дом.
 Москва упрекна Съединени американски щати и НАТО, че са трансформирали Украйна в „ буре с барут ”, Столтенберг отговори Москва упрекна Съединени американски щати и НАТО, че са трансформирали Украйна в „ буре с барут ”, Столтенберг отговори
Москва упрекна Съединени американски щати и други страни от НАТО, че са трансформирали Украйна в „ буре с барут “, откакто Западът сигнализира, че Русия...
Байдън: " Непоколебима поддръжка "
Германският канцлер Ангела Меркел също изрази угриженост по отношение на обстановката. В телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин в четвъртък тя прикани Москва да изтегли войски, с цел да облекчи напрежението.
Русия от своя страна упреква украинските военни, че са добавили масло към спора. Москва твърди, че съветските бойци в граничните региони не би трябвало да се преглеждат като опасност, защото те са там с чисто отбранителни цели. Ситуацията в Източна Украйна е " доста нестабилна ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков на конференция в петък и добави, съгласно Ройтерс, " че има заплаха от широкомащабни военни дейности ".
Миналата седмица американският президент Джо Байдън разгласи " непоклатима поддръжка " за Украйна, откакто Киев упрекна Русия в ескалация на насилието в следени от сепаратистите региони.
Ескалация
 Съединени американски щати смутен от растящата настъпателност на Русия по границата й с Украйна Съединени американски щати смутен от " растящата настъпателност " на Русия по границата й с Украйна
Белият дом изрази безпокойствие от " растящата настъпателност " на Русия по границата й с Украйна. Според Вашингтон това ще е тематика на разисква...
Продължавайки да се сплотява, Русия може да се пробва да тества тъкмо това, което Байдън влага в тези думи, споделя Якоб Хеденског.
„ Не може да се изключи, несъмнено, че Русия преследва някои специфични военни цели, като събира войски в този регион. Но главната задача е най-вероятно да се ревизира до каква степен Западът в действителност е подготвен да отстоява Украйна. Какво в действителност значи „ непоклатимата поддръжка “? Готови ли са Съединени американски щати да изпратят своите военни с оръжие за отбрана на Украйна? “
След изявлението на Байдън Русия съобщи, че ще бъде принудена да „ отговори “, в случай че Съединени американски щати изпратят войски в Украйна.
„ Това е ескалация. И съществува риск тя да доближи равнище, при което ще бъде мъчно да се създадат отстъпки. Става въпрос за опит за принуждаване на врага да отстъпи. Украйна е поле за игра, на което Русия и НАТО, както и западните страни като цяло, се опълчват. "
Борба за международния ред
 Зеленски изискал да договаря с Путин, Москва отхвърля Зеленски изискал да договаря с Путин, Москва отхвърля
Киев твърди, че президентът Владимир Зеленски е желал да беседва с Владимир Путин, само че не е получил единодушие. Москва дава отговор, че не е...
Руската страна се надява в дълготраен проект да принуди другите да признаят международен ред, при който огромните сили като цяло могат да вършат, каквото желаят в районите, които са в тяхната сфера на интерес, сподели Хеденског. „ За Русия това може да бъде цялото постсъветско пространство, където съгласно него тя има изключителното право да се намесва във всичко, което се случва “.
Конфликтът в Източна Украйна избухна през март 2014 година, когато Русия, обратно на интернационалното право, анексира полуостров Крим в югоизточната част на Украйна. Месец по-късно подкрепяните от Русия сепаратисти взеха контрола над огромна част от областите Донецк и Луганск.
Украинският президент Владимир Зеленски пристигна на власт през 2019 година с заричане за мир. Но примирието, подписано предходната година, се нарушава все по-често тази пролет.
Общо по време на спора починаха 13 хиляди души.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР