Сега е най-прекрасното време от годината - освен ако не

...
Сега е най-прекрасното време от годината - освен ако не
Коментари Харесай

„Правила“ за празничното хранене, които ни вредят

Сега е най-прекрасното време от годината - в случай че не сте на диета и не сте си задали невъзможни стандарти за хранене по време на празниците. Няма нищо неприятно в това да следваме метода „ всичко в умерени количества “ на масата за вечеря, написа profit.bg.

Проблемът е, в случай че постановяваме други „ правила “ към празниците, които, в действителност, могат да попречат, а не да оказват помощ на цялостното ни здраве.

Например – „ Ще упражнявам в допълнение, с цел да заслужа празничната храна “ или „ Искам да се храня „ чисто “ този път, тъй че ще пропусна баницата. “

Както и да е, в случай че се вманиачавате, че ще напълнеете по време на празниците, евентуално това са непотребни терзания. Изследванията демонстрират, че наддаването на тегло в празничните дни не е изключено, само че напълно малко – от половин до 1.5 -2 кг, които елементарно може да свалите, когато се върнете към остарелия си метод на хранене.

По-лошото е, че демонизирането на храната по празниците (или по всяко друго време) може да има негативен резултат върху вашето психологично здраве.

Ето кои са някои от най-често срещаните "правила " за строга диета, които хората си постановат по време на празниците и които могат да бъдат по-вредни, в сравнение с здравословни и които диетолозите и специалисти поучават да забравите.

Пропускате хранене или лека закуска преди празнично празненство, с цел да „ имате място “.

Не ядете нищо по през целия ден в очакване на празничната вечеря. Не обръщате внимание на къркорещия корем, а мислите единствено за ястията, които ще консумирате след няколко часа. Истината е, че тялото ви би трябвало да бъде хранено и енергизирано през целия ден, а пропускането на хранене или лека закуска може да ви накара да се нахвърлите върху храната неистово.

Тренирате интензивно, с цел да си „ заслужите “ празнична храна или лакомства. Предложението, че би трябвало да „ заслужим” храната си, се корени напълно в културата ни на хранене. Една огромна паница с храна не е премия за „ положително “ държание във фитнеса - това е просто паница с храна.

Това предписание постоянно се употребява като форма на мотивация за занимания по фитнес. Резултатът е, че може да аргументи единствено вреди и да изиграе роля за развиване на хранителни разстройства. (При нарушено хранене човек постоянно е ангажиран с несъразмерни извършения като метод да „ изгори “ калориите.)



Обещавате си, че след Нова година стартирате диета , с цел да си позволите повече храни в този момент. Когато сте закрепени върху диетата си, може да станете жертва на мисленето в този момент или в никакъв случай: „ Ще изям всичките си обичани ястия в този момент – картофки, двойна порция плънка, шоколадова торта, а след Нова година стартирам диета “.

Понякога мисли като тази карат хората да подценяват естественото си предпочитание и признаци за апетит и задоволеност. Защо да не можем да ядем обичаните си храни през цялата година? Всичко, което би трябвало да вършим, е да внимаваме с количеството и да почитаме тялото си.

Този вид мислене „ всичко или нищо “ няма да докара до нищо хубаво, а единствено до преяждане и недояждане, което в един миг ще се трансформира в метод на живот.

Ограничавате се от питиета с калории. Много диети не разрешават потреблението на калорични или сладки питиета и вместо това ни предизвикват да се придържаме към вода, диетични напитки, кафе или чай.

Това може да е устойчива цел през останалото време, само че пък може да ви изключи от доста от обществени действия и занимания по празниците. Няма какво да стане, в случай че изпиете чаша коктейл, топла кафе напитка със сметана или богато на усет тиквено лате.

Не забравяйте, че празниците са времето да се забавляваме и да сме щастливи. Освен това в този момент си разрешаваме ястия, които подготвяме единствено в този момент, по тази причина не си заслужава да се лишаваме от тях.



И дано да се замислим, какво е за вас „ здравословно против нездравословно “? Ако замяната на съставките за „ здравословната “ версия значи по-малко задоволство, наслаждение, връзка със спомените или вашата просвета... в действителност ли ще бъде здравословно за вас?

Как да се насладите на празничните храни?

Ако задачата ви е да се храните рационално, пробвайте интуитивно ястие. Това значи да се вслушвате в тялото си и си разрешите да ядете това, което желаете. Разчитайте на вътрешния си сигнал за апетит и задоволеност. И не забравяйте, че и на следващия ден е ден и ще имате опция да опитате нови и обичани храни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР