Седмина учени от САЩ и Великобритания, разработили новаторска генна терапия

...
Седмина учени от САЩ и Великобритания, разработили новаторска генна терапия
Коментари Харесай

Генна терапия, която спасява деца от слепота, спечели награда от един милион евро

Седмина учени от Съединени американски щати и Англия, създали новаторска генна терапия за лекуване на рядка форма на детска слепота, завоюваха премията на португалската фондация "Шампалимо " с парична равноценност от един милион евро (1,15 милиона щатски долара), заяви Ройтерс.

Учредената през 2006 година премия е измежду най-щедрите, присъждани за просвета. Паричната й равноценност е по-голяма, в сравнение с Нобеловата премия за физиология или медицина (9 милиона шведски крони или 987 000 щатски долара).

"Това е първият и към този момент единствен образец за сполучлива генна терапия, прилагана на хора, която поправя присъщ генетичен недостатък и по тази причина е крайъгълен камък в медицината " - сподели Алфред Сомер, почетен декан на учебното заведение по публично опазване на здравето "Джонс Хопкинс Блумбърг " и ръководител на журито за премията.

Един от наградените - Майкъл Редмънд от Националния офталмологичен институт в Мериленд - наблюдава аргументите за заболяването вродена амавроза на Лебер до мутирал ген. Три сътрудничещи си научни екипа по-късно съумяват да заменят гена в окото и по този начин връщат зрението на лекуваните деца и възрастни с една форма на заболяването, като "проправят пътя за цялото поле на генната терапия за човешки заболявания ", споделиха от фондацията.

Тези екипи се състоят от американците Джийн Бенет и Албърт Магуайър, Самюъл Джонсън и Уилям Хосуърт, и британците Робин Али и Джеймс Бейнбридж.

За създадената от тях терапия здрави гени се вкарват с модифицирани безвредни вируси.

Фондацията подтиква невробиологичните и онкологични проучвания. Тя е учредена по волята на починалия фабрикант Антонио Шампалимо. Първата офталмологична премия е присъдена през 2006 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР