Седми пункт между България и Гърция ще бъде готов това

...
Седми пункт между България и Гърция ще бъде готов това
Коментари Харесай

След 20 г. най-после отварят ГКПП „Рудозем-Ксанти“

Седми пункт сред България и Гърция ще бъде подготвен това лято. Пътят Рудозем-Ксанти е предстоящ от родопчани към този момент 20 години.

В годините на прехода надали има по-дългоочакван план за Смолянска област. Пътят на процедура ще даде директен достъп до Беломорието. Прогнозите са, че до края на юни оборудването ще бъде приключено.

„ Според спогодбата и трите пункта, включително и Рудозем-Ксанти, се планува да бъдат за прекосяване за всички типове транспорти и товари. Това, което има като рамка, е че обектът следва да бъде приключен до края на август 2021 година Това е продължение с близо година и половина над в началото избрания период “, изяснява регионалните шеф на Смолян – Недялко Славов.

Най-близкото обитаемо място от българска страна е Чепинци. Родителите на Албена Куцева и на брачна половинка ѝ, които живеят в селото, постоянно им разказвали за отминалите години, когато границата е било отворена. Граничната вадичка е разделила стотици родственици.

„ Моят татко е имал първа братовчедка, която е останала от другата страна на границата. Значи тази граница е разделила доста ориси, което е най-лошото “, споделя Албена.

Кметът на селото – Мустафа Брахимбашев, е горделив, че в неговия мандат пунктът ще бъде подготвен: „ Всички хора го чакат по този начин с неспокойствие, тъй като неизбежно ще донесе доста стопански изгоди като цяло за Чепинци, за община Рудозем и като цяло региона на Смолян, тъй като това е един от най-кратките пътища до Беломорието “, споделя Брахимбашев.

Местните се надяват по този метод стандарта в общината да се вдигне и да имат повече работа.

Спогодбата за отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “ е подписано още в далечната 1998 година, като той е един от трите контрактуваните в тази конвенция, дружно с Гоце Делчев-Драмза и Кърджали-Маказа-Комотини. От гръцка страна също се работи.

Вече са назначени 12 митически чиновници за новия пункт, а сега се организира конкурс за 60 нови граничи служители на реда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР