Седейки на спирка за камиони между Лондон и Ламанша, Деън

...
Седейки на спирка за камиони между Лондон и Ламанша, Деън
Коментари Харесай

За британските тираджии няма светлина в края на тунела

Седейки на спирка за камиони сред Лондон и Ламанша, Деън Арни, английски водач на камион, който от 40 години е зад кормилото, не вижда особени учредения да предложи работата си. " Аз съм разграничен със брачната половинка си, което, уви, е част от работата, само че се случва много постоянно ", сподели той пред Агенция Франс Прес. Разговаряме в кабината на камиона му в Ашфорд, графство Кент (Югоизточна Англия) - пункт, на който стопират водачи на камиони, които пътуват сред Англия и континента.

" Синът ми ме попита дали да се хване на тази работа. Отговорих му: недей, не си коства ", сподели Арни, описвайки тежките условия на труд, комплицирания фамилен живот и оскъдната отплата за тези старания.

Изправено пред сериозен дефицит на тираджии, довел до недостиг на гориво и боязън от празни лавици в супермаркетите по Коледа, английското държавно управление предложи краткотрайни визи на хиляди задгранични водачи.

Но за една седмица, откакто министрите вкараха схемата, която да помогне да се запълнят работните места за 100 хиляди водачи, едвам 27 претенденти пожелаха да карат цистерни в Обединеното кралство. В бранш, в който междинната възраст на водачите е съвсем 58 години, схемата с визите към този момент се оказа незадоволителна, с цел да притегли нови попълнения макар очевидната и неотложна потребност.

Стивън Евънс, шеф на транспортна компания, основана в Ливърпул, Северозападна Англия, който отново седнал зад кормилото, с цел да помогне на другар, сподели, че държавните проекти са " нещо положително " за промишлеността. Той се оплака от

неприятното положение на оборудванията по английските спирки за камиони

и честите обири на товар през нощта, само че сподели, че се радва, че водачите получават по-високи заплати. " Обикновено плащах (на моите шофьори) 1000 паунда (1200 евро), само че с времето заплащането стана 1400 паунда (1650 евро) на седмица ", сподели Евънс и добави, че заплатите може още да се покачат.

Арни обаче беше по-песимистичен и съобщи, че през 90-те години е получавал повече, в сравнение с в този момент. Той също подлага на критика ниското равнище на сигурност по английските спирки за камиони. " Ние си плащаме, а доста паркинги за камиони отиваш заран и виждаш, че платнището ни е срязано, товарът - откраднат, дизелът - източен. Случва се и в Европа, само че тук това постоянно е проблем ", сподели Арни.

За 35-годишния водач на камион Стивън Абът едно от преимуществата на работата на континента е храната.

В Обединеното кралство водачите би трябвало да заплащат сред 7 и 10 паунда за елементарни ястия като лазаня, пържени картофи или къс с месо, сподели той. " Във Франция за 10 или 11 евро получаваш предястие, главно и десерт. Разликата е огромна ", уточни той. Абът, един от по-младите водачи, избира

да поема единствено относително къси курсове, с цел да може всяка вечер да се прибира

вкъщи. По спирките пространствата с душове, от които водата едвам капе, не са задоволително положителни, че да издържите пет нощи в седмицата, сподели той.

Абът показа, че е отхвърлил контракт с по-високо възнаграждение, който обаче предвиждал да прекарва повече от нощите си напът. " Можех да спечелвам 10 хиляди паунда повече, само че нямаше да мога да виждам по какъв начин порастват децата ми ", сподели той. Мариан и Мариана-Лоредана Айванесей, румънска двойка, в която и двамата са водачи, се редуват на 4-часови смени зад кормилото на своя камион по пътищата сред Европа и Северна Африка.

Временно заседнали в Ашфорд заради административен проблем, те споделиха, че в никакъв случай няма и да помислят да аплайват за работа в Обединеното кралство. " Това би означавало: преместете се тук, плащайте английски наем ", разсъждаваше Мериан, до момента в който чакаше за пица. Евънс счита, че Обединеното кралство би трябвало да се вгледа във фундаменталните аргументи, криещи се зад дефицита на водачи. " Казваха ни, че задграничните водачи ни взимали работата. Е, в този момент няма британци, които да заемат тези работни места ", заключи той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР