Седемнадесет са държавите по света, с които имаме по над

...
Седемнадесет са държавите по света, с които имаме по над
Коментари Харесай

Със 17 страни си разменяме стоки за по над милиард евро

Седемнадесет са страните по света, с които имаме по над един милиард евро или долари стокообмен, демонстрира изследване на "БАНКЕРЪ ". А числата обрисуват и продължаващ растеж при множеството от тях до нови рекордни стойности. За страдание, комерсиалното салдо с множеството от тях е негативно за България.

Логично в този лист най-вече са страните от Европейския съюз - въпреки всичко той е най-големият ни търговски сътрудник - и поради участието ни в общността, и поради облекчените условия за стокообмен, и по-лесното придвижване на капитали.

Cпopeд пpeдвapитeлнитe дaнни нa Hационалния статистически институт пpeз пepиoдa янyapи - мaй изнocът нa Бългapия зa EC нapacтвa c 6.9% cпpямo cъщия пepиoд нa предходната година и e в paзмep нa 15.93 милиарда лeвa. Ocнoвни тъpгoвcĸи пapтньopи нa Бългapия в евросъюза ca Гepмaния, Pyмъния, Итaлия, Гъpция, Фpaнция и Бeлгия, ĸoитo фopмиpaт 67.3% oт експорта зa дъpжaвитe члeнĸи нa Eвропейския съюз. Bнocът oт EC пpeз този пepиoд ce yвeличaвa c 2.7% cпpямo cъщия пepиoд нa пpeдxoднaтa гoдинa и дocтигa 16.81 милиарда лева пo цeни СІF. Haй-гoлям e cтoйнocтният oбeм нa cтoĸитe, внeceни oт Гepмaния, Итaлия, Pyмъния, Гъpция и Иcпaния.

Прегледът на страните, чиито компании влагат в България, съвсем се припокрива с този за стокообмена, което пък е и главната причина за ръстта в обмена на артикули. Показателен е и обстоятелството, че с някои от тези страни експортът е по-голям от импорта.

Най-активна е търговията ни с Германия, като поради доста компании от тази страна, износът изпреварва вносът от най-голямата европейска стопанска система. През предходната година двустранният стокообмен продължава да се развива по възходяща линия и още веднъж е рекорден, като доближи 8.153 милиарда евро, като пък е с 11.8% по-висок от 2017-а.

Българският експорт още веднъж изпреварва вноса от Германия, като комерсиалният недостиг за най-голямата европейска стопанска система е в размер на 320.62 млн. евро. Страната ни е изнесла артикули на стойност 4.29 милиарда евро за северната страна (нарастване с 12.3% по отношение на 2017 година), а вносът възлиза на 3.97 милиарда евро (ръст от 7.8% на годишна база). Тези резултати са следващо доказателство, че търговско-икономическите връзки на България и Германия са в напредък. За трети път от началото на прехода износът на България се развива изпреварващо по отношение на вноса от Германия, което единствено по себе си е незабравим триумф. Германия продължава да държи палмата на шампионата като максимален и значим търговски сътрудник на България.

Изминалата 2018 година бе добра и във връзка с вложенията. По данни на Българска народна банка директните парични инвестиции от Германия надвишават 150 млн. евро. Няколко нови немски компании, най-вече от бранша за произвеждане на автомобилни съставни елементи, избраха България като капиталова дестинация. За страната ни е значимо по-широкото наличие на български артикули на немския пазар в браншове като електроника и електротехника, машиностроене, осведомителни технологии.
Добър образец за двустранното съдействие е потреблението на модела на дуалното професионално обучение у нас, посредством който може да се приготвят повече и по-квалифицирани експерти и да се откликне на потребностите на немските вложители у нас.

През миналите години Италия се подреди измежду главните търговско-икономически сътрудници на България. От 2005 година стокообменът пораства устремно нагоре, като през 2015-а даже прескочи и равнището от четири милиарда евро. За предходната година той е на рекордната стойност от 4.85 милиарда евро и регистрира растеж от 10.2% по отношение на 2017-а. Добрата вест е, че през последните девет години комерсиалното салдо е позитивно за България. Важен, несъмнено, е приносът на многото италиански компании, които развиват бизнес у нас.

Износът за Италия през предходната година е в размер на 2.433 милиарда евро и се усилва с 10 %. Вносът у нас за същия интервал е 2.42 милиарда евро (+10.4%). А Италия е втора в листата на водещите търговски сътрудници на България.

В последните години непроменяемо водещи артикули в износа ни за Италия са рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, елементи за обувната индустрия, ел.техника, подготвени произведения на обувната индустрия, а също и артикули на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската промишленост. От Италия внасяме главно трактори, коли и други транспортни средства, обезкосмени и обработени кожи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори, подготвени произведения на текстилна, обувна и кожарска промишленост.

Благоприятни условия за търговията сред България и Италия основават ниските транспортни разноски и допустимите спрямо трети страни цени на българските артикули и тяхното сходство на условията на италиански пазар, както и качеството на предлаганите български артикули.

Близостта сред България и Румъния прави връзките доста лесни. Два моста трансферират река Дунав (при Русе и Видин), няколко фериботни компании също транспортират артикули и хора, българи и румънци пътуват сред граничните градове по работа или за туризъм. През последните години България е желана дестинация за отмора от жителите на северната ни съседка.

Присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз от януари 2007 година ги слага в нова среда и внесе нова динамичност в развиването на двустранните връзки в търговско-икономическата област. От 2006 година, когато стокообменът прескочи границата от един милиард евро, цената му лети нагоре през нови рекордни цифри. През предходната година компаниите от двете страни са изтъргували артикули за 4.607 милиарда евро, като търговията се усилва с 6.8% по отношение на 2017-а. Износът и вносът са съвсем равни, като и при двата индикатора също има растеж - при експорта е с 3.4%, а при импорта - с 10.2 на 100. Добрата вест е, че комерсиалното салдо за четвърта година е позитивно за България. Статистиката регистрира, че Румъния е третият по величина търговски сътрудник на България измежду страните от Европейски Съюз, преди нея са Германия и Италия.

Сред отличниците "милиардери " можем да впишем и Гърция, с която сме изтъргували артикули за 3.29 милиарда евро, Испания - с 2.2 милиарда стокообмен, и Франция - с 2.01 милиарда евро.

Четири от страните с над един милиард двустранен стокообмен са от групата на така наречен трети страни - отвън Европейския съюз и от други континенти - Русия, Китай, Сърбия, Турция. Πpeз пepиoдa янyapи - юни изнocът нa cтoĸи oт Бългapия зa тpeти cтpaни - отвън EC, нapacтвa c по-бърз ритъм - 9.1%, в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa минaлатa гoдинa и e нa cтoйнocт 8.83 милиарда лeвa. Ocнoвни тъpгoвcĸи пapтньopи нa Бългapия ca Typция, Kитaй, Cъpбия, Pycĸaтa фeдepaция, Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти и Peпyблиĸa Ceвepнa Maĸeдoния, ĸoитo фopмиpaт 50.1% oт изнoca зa тpeти cтpaни. Bнocът нa cтoĸи в Бългapия oт тpeти cтpaни зa пoлyгoдиeтo нaмaлявa c 1.4% на годишна база и e нa cтoйнocт 10.43 милиарда лeвa. Haй-гoлям e cтoйнocтният oбeм нa cтoĸитe, внeceни oт Pycĸaтa фeдepaция, Typция, Kитaй и Cъpбия.

Турция е най-големият ни търговски партьор от тези страни, като алъш-веришът с южните ни съседи доближи 4.17 млрд.евро. Последните данни, с които разполагаме за Русия демонстрират търговия за 3.03 милиарда евро. С втората по величина международна стопанска система - Китай, сме си обменили артикули за 2.44 милиарда щ.долара.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР