се изправя пред решаващи за страната избори, които трябва да

...
се изправя пред решаващи за страната избори, които трябва да
Коментари Харесай

Идва ли краят на ерата на Джуканович - решават избирателите в Черна гора

се изправя пред решаващи за страната избори, които би трябвало да се проведат на следващия ден, 30 август 2020 година Това ще бъдат единадесетите парламентарни избори от въвеждането на многопартийна система и петите по ред след оповестяването на независимостта на Черна гора. Избирателният лист съдържа имената на 541 322 гласоподаватели. Изборният предел е 3%. Едновременно с парламентарните избори ще се проведат локални избори в общините Котор, Будва, Андриевица и Гусине.
Възможни спечелили и изборни прогнози
Гражданите на Черна гора ще могат да избират сред 12 изборни листи (шест обединения и шест партии). Наследникът на комунистическата партия, Демократичната партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович, се чака, съгласно изследванията, да вземе към 35% от вота. В Черна гора Движение за права и свободи ръководи от 30 години и още веднъж би била първа, следвана от Демократичния фронт (25-26%) и " Демократична Черна гора " (ДЧГ) с над 15 на 100. Раздробяването на поддръжката за Джуканович, който през предишното десетилетие направи завой от Русия към Запада, може да е решаваща за властта му.
Публикуваните изследвания на публичното мнение предвиждат висока изборна интензивност на идните избори, която би трябвало да надвиши 70%. Съотношението на силите сред ръководещия блок на режима и опозицията сега е в интерес на опозицията. Въпреки че Движение за права и свободи разполага с неограничени финансови и други запаси, тя може да завоюва единствено при положение на операции на изборите и измами, предвиждат анализатори.
Проучванията демонстрират, че несъответствията в дейностите на СДП, СД и Либералната партия (ЛП), която е в коалиция с Движение за права и свободи, могат да доведат до политическата „ гибел “ на тези партии, тъй като те губят поддръжката на гласоподавателите и евентуално няма да прекрачат прага на изборите.
Анализаторите считат, че босненската и албанската партии ще бъдат изправени пред тест дали имат опция да създадат либерален поврат, да се ориентират към бъдещето и да прекратят всяко по-нататъшно съдействие с Движение за права и свободи.
 Сръбското и съветското въздействие може да тушират властта на Мило Джуканович в Черна гора Сръбското и съветското въздействие може да тушират властта на Мило Джуканович в Черна гора
Масови митинги на вярващи в Черна гора, които се опълчват на подтискането на Сръбската православна черква /СПЦ/ в страната, се...
Прогнозите са, че Движение за права и свободи ще се затрудни да си обезпечи нужното болшинство и ще й се наложи да отиде оттатък сегашната коалиция със социалдемократите и партия на бошняшкото малцинство и да протегне ръка към опозицията.
Неизвестно е и по какъв начин ще се отрази предстоящата по-ниска интензивност поради коронавирусната пандемия.
Ролята на малцинствата и подправената междуетническа естетика
Последната година е белязана от изострянето на опълчванията сред етническите групи - сърбите, които са над 30% от популацията, се почувстваха мощно наранени от разногласието за Сръбската православна черква. Сред малцинствата на бошняците и албанците се оповестява постоянно за случаи на дискриминация зад привидната интеграция и етническа естетика.
Режимът на постоянно се хвали с въпросната междуетническа естетика. Подобни изказвания от режима, както и доста други, не отразяват действителността в тази многоетническа страна и са обект на операции, особено създадени за интернационалната общност, съгласно Международния институт за проучвания на проблемите в Близкия Изток и на Балканите „ Ифимес “.
Всъщност като жертви на режима на Джуканович, страхувайки се от закани, бошняците са принудени да гласоподават за своя окупатор. А точно, има голям брой писмени доказателства, доказващи, че Джуканович е взел участие в работата на Висшия съвет за защита на Федерална република Югославия и по този метод е бил обвързван с военни закононарушения и геноцид, осъществен в. Мило Джуканович е бил един от най-близките съратници на Слободан Милошевич и е останал единственият върховен чиновник от военния интервал, който към момента не е преследван. Анализаторите считат, че скоро Мило Джуканович може да се яви в Хага като очевидец на отбраната в процеса против сегашния президент на Косово Хашим Тачи.
 В Черна гора не бързат да отварят учебните заведения В Черна гора не бързат да отварят учебните заведения
Училищата в Черна гора би трябвало да отворят порти, едвам откакто бъде открит надзор върху епидемията от ковид. Това съобщи ръков...
Сръбски медии разясняват, че огромната изненада е пристигнала от. Президентът Еди Рама поддържа черногорския си сътрудник Джуканович във видеосъобщение. Той похвали всичко, което Джуканович " е направил за Черна гора и района, изключително за албанците в тази страна и в Косово ".
Джуканович беше подсилен и от водача на социалдемократите във Войводина Ненад Чанак, който съобщи, че на изборите в Черна гора се пази европейската концепция на Балканите и че " просръбската и проруската съпротива приготвят произшествия " в страната по време на изборите.
„ Черна гора би трябвало да остане светилник на прозападната и проевропейска мисъл “, сподели Чанак. " Такава Черна гора не дава отговор на ползите на Кремъл ", цитира изявлението му сръбският " Курир ".
Чанак съобщи, че протестните шествия, проведени от Сръбската православна черква (СПЦ) под претекст, че не е удовлетворена от Закона за вероизповеданията, в действителност са политически манифестации.
" Това, над което се работи интензивно, е заличаване освен на Черна гора като страна, само че и на правото й на възприятие на принадлежност, включително и на етническата принадлежност към черногорския народ, сподели той ".
На 26 август Джуканович също излезе с изказване, че в Белград е образувана опозиционна античерногорска коалиция и е ясно, че тя не желае положителното на страната. От високо място в се дават указания на тези черногорци, на които може да се въздейства, да дойдат в Черна гора и да лобират за изгубването на страната пред своите ръководители, родственици и другари, сподели той. Истинското им предложение, съгласно него, е Черна гора да се откаже от себе си и от своето европейско бъдеще и да застане под чадъра на Белград и.
 Репортери без граници реагира на абсурден медиен закон в Черна гора " Репортери без граници " реагира на абсурден медиен закон в Черна гора
Международната организация " Репортери без граници " съобщи, че в случай че новият закон за медиите в Черна гора влезе в действие в настоящия си тип то...
От своя страна шефът на черногорската полицейска администрация Веселин Вельович съобщи, че разполага с оперативни данни, че „ лица и групи възнамеряват да предизвикат произшествия и вълнения в деня на парламентарните избори в неделя “.
Милан Кнежевич, водач на Демократичната национална партия, отговори:
" Коалицията, в която взе участие Демократичния фронт, не възнамерява да поеме държавното управление със мощ на 30 август, нито да унищожи конституционния ред, а да завоюва изборите с химикал ", сподели Кнежевич.
Аномалии с преброяването и „ мъртви души “ в изборните описи
Според анализатори, има хиляди " мъртви души " в изборните описи, " фантомни " гласоподаватели и регистрирани два пъти, а хиляди ще имат проблем с гласуването поради противозаконни решения, трансферирали ги в секции, далечни от тяхната. Установено е също, че в общините наоколо до границата редица лица, които нямат право на престояване в Черна гора, е трябвало към този момент да бъдат отстранени от изборния лист, само че към момента са регистрирани като гласоподаватели. Заради настоящия вид на закона, Демократичната партия на социалистите единствена има цялостен надзор върху описите.
Анализаторите предизвестяват за аномалията, че страна с население от към 622 000 има не по-малко от 541 222 регистрирани гласоподаватели. Броят на популацията на възраст от 0 до 18 е към 140 000. Следователно, защото пълнолетните гласоподаватели са 541 232, в случай че прибавим към броя им жителите на възраст от 0 до 18 години, тогава се оказва, че популацията на Черна гора е съвсем 700 000.
 Черна гора отстранява рестриктивните ограничения в северната си част Черна гора отстранява рестриктивните ограничения в северната си част
Всички специфични ограничения против разпространяването на ковид ще бъдат отстранени от през днешния ден за общините в северната част на Черна гора....
Пътят към смяна
Анализаторите считат, че е значимо на идните избори жителите на Черна гора да се обединят в разликите си, да се опълчват демократично, без да се опасяват от твърдия режим отпред с Мило Джуканович и с писалка в ръка да го смъкват, с цел да може Черна гора най-сетне да престане да бъде страна в която към този момент 31 години няма смяна на властта.
Черна гора е пълновръстен член на НАТО, което значи, че тя би трябвало да ползва най-високите демократични стандарти, както и да ги култивира и разпространява. Въпреки това, за жалост, Черна гора е на светлинни години от тях, твърди институтът.
След интеграцията на Черна гора в НАТО, имиджът й в района от ден на ден се утежнява. Очевидно е, че режимът на Дуканович не се оправя с проблемите в действителния живот на жителите или с пагубното икономическо състояние, което частично е резултат от пандемията от.
Икономическата обстановка в уязвимата поради зависимостта от туризма Черна гора не е обещаваща - безработицата пораства и през юли доближи 18,1%.
По данни на Централната банка в края на юли 2020 година в Черна гора са блокирани 18 540 компании и бизнесмени. Приходите от туристическия сезон ще възлизат единствено на 10% от миналогодишния сезон. Съотношението активно-неактивно население е неподходящо и съвсем се изравнява, изключително след пандемията.
 Срив на туризма в Черна гора Срив на туризма в Черна гора
Приходите от туризъм в Черна гора през юли са едвам 10 милиона евро, до момента в който през 2019 година за същия интервал сумата е била 280 милиона евро....
Държавният департамент на Съединени американски щати, Европейският съюз, Германия, Съветът на Европа, задграничните посолства, упълномощени в Черна гора, „ Freedom House “, „ Transparency International “, осведомителните организации и други, подлагат на критика режима на Мило Джуканович. Най-често за корупция и ангажиране на държавни чиновници в корупционни практики. Според отчетите, политизирането на държавната система дава плодородна почва за корупция и подчертана политическа интервенция на Джуканович в медийната независимост. Докладът на Държавния департамент на сочи, че непреследваните физически офанзиви против публицисти, политическата интервенция в публичния оператор, акциите за замазване, извършени от проправителствените таблоиди, и нелоялното отнасяне и стопански напън от държавните министерства и организации против самостоятелни и проопозиционни медии остават сериозен проблем.
Джуканочвич популяризира тезата, че в случай че опозицията, т.е. просръбски партии, пристигна на власт, Черна гора ще се отдръпна от НАТО, което е главната тематика на предизборната му акция, разпространявана и от неговата „ Секуритате “ - загадка политическа полиция.
Тезата за излизането на Черна гора от НАТО, в случай че Джуканович и неговата Движение за права и свободи изгубят изборите, са официално и политически неустойчива теза, изключително в актуалните политически и геополитически връзки. Конституцията на Черна гора е кристално ясна, както и поетите интернационалните отговорности, произлизащи от участието в.
Информацията, че Джуканович към този момент приказва за продажба на собствеността си и дяловете на благосъстоятелност с чужденци, демонстрира, че той се пробва да избави нелегално добитото имущество. Важно е обаче да се има поради, че договорите за продажба и/или прекачване на такива нелегално добити парцели и акции от благосъстоятелност могат да бъдат оповестени за оскъдни, откакто настъпят измененията във властта и демократизацията на Черна гора. Не бива също по този начин да се изключва опцията Мило Джуканович да потърси политическо леговище, с цел да избегне наказателно гонене, а две страни към този момент са избрани като вероятни разновидности.
Анализаторите считат, че е значимо да се подсигурява кротичък преход на държавното управление в Черна гора, без да се заплашва мира и стабилността. Падането на най-стария европейски режим, който е на власт към този момент 31 години, внушава вяра, че просперитетът на района на Западните Балкани е вероятен, което до момента не беше по този начин. Ето за какво е значимо политическите партии и обединения, които считат себе си за демократични и не са свързани с режима, да поемат ангажимент преди изборите, че няма да влязат в никаква коалиция или съглашение с Демократическата партия на социалистите (ДПС). Окуражаващ факт в това отношение е, че хора от кръга на Дуканович към този момент са открили съдействие с задгранични фактори, което дава вяра, че преходът на държавното управление в Черна гора ще мине спокойно и без принуждение. Краят на ерата на Мило Дуканович е неминуем и ще донесе независимост и разцвет на жителите на Черна гора, района, както и на интернационалната общественост, заключава „ Ифимес “, тъй като „ обсегът на интернационалната престъпност на режима на Джуканович е подобен, че доста вреди на бюджетите на доста страни “.
* Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР