Сдруженията на пенсионерските организации в България представиха своите искания пред

...
Сдруженията на пенсионерските организации в България представиха своите искания пред
Коментари Харесай

Пенсионерски организации с ултиматум към депутатите

Сдруженията на пенсионерските организации в България показаха своите претенции пред Комисията по труда, обществената и демографската политика към Народното събрание, съобщи кореспондент на Novini.bg.

На форума участваха депутати, общественият министър Бисер Петков, шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов и специалисти. Пенсионерите бяха безапелационни, че през последната година зрее голямо напрежение измежду тях, търпението им се изчерпва и не се знае по кое време ще излезе отвън надзор. Техните претенции са от 01.07.2019 година да се индексират всички пенсии за застрахователен стаж и възраст с механизма за преизчесляване на средноосигурителен приход за миналата календарна година. От 01.01.2019 година минималната пенсия за стаж и възраст да възлезе на 55% от минималната работна заплата. От сдруженията на пенсионерите желаят също по този начин да се анулира параграф 6, който касае тавана на пенсиите. Представителите на третата възраст желаят и закон за възрастните хора, тъй като те съставляват 30% от популацията на България.

След като чу настояванията министър Бисер Петков изясни, че тези въпроси са дискутирани неведнъж и българската страна има законодателство, което би трябвало да се съблюдава. В България има открито така наречен швейцарско предписание за калкулации на пенсиите. Важно е за българската страна да резервира стабилността на икономическите индикатори и да не допусне увеличение на недостига.

Шефът на Национален осигурителен институт изясни, че в случай че бъдат изпълнени всички претенции на пенсионерите, финасовият план демонстрира, че ще са нужни над 11 милиарда лв.. За да падне тавана на пенсиите, са нужни 155 млн. лв., сподели още Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР